Călin Muscă, PorkProd: Nimeni nu discută de marea evaziune la importul de carne

Călin Muscă, antreprenor PorkProd, a declarat la BucharestFoodSummit că nu doar că se importă foarte mult, dar de multe ori se aduce carne de la abatoare din vestul Europei cu termene de valabilitate la limita expirării, ceea ce constituie o gravă amenințare la adresa sănătății consumatorilor români.

România este de ani buni un importator net de carne, mai ales de carne de porc, care atârnă greu în balanța agroalimentară.

În acest condiții chiar nu mai miră pe nimeni promoțiile practicate în piață, la prețuri cu care fermierii români n-au nicio șansă să poată concura.

Calin Musca FIF„Vreau să atrag atenția asupra pericolului pe care îl văd în țară la noi vizavi de un import tot mai accentuat a tot ceea ce înseamnă carne, aș atrage atenția inclusiv Consiliului Concurenței pentru că ma uit în piață și observ că atunci când mergem într-un supermarket o să vedem promoții la diverse piese de carne, coordonate între supermarketuri. Noi ca și procesatori aici, avem anumite costuri care sunt clare, ei pot să se joace producând astfel o concurență neloială fermierilor autohtoni sau procesatorilor autohtoni”,  a declarat Călin Muscă la BucharestFoodSummit.

El a vorbit de fenomenul de evaziune în acest sector, în condițiile în care producătorii români sunt tot mai puțini, iar producția de carne autohtonă scade pe zi ce trece, din cauza pestei porcine africane.

„Dacă discutăm de prețuri mai mici în anumite condiții, trebuie să luăm în calcul marea evaziune de care toată lumea știe, dar nimeni nu discută, la importul de produse din carne. Mă refer la frauda pe partea de TVA și sunt mulți importatori care cumpără carne de la abatoare din Vestul Europei la limita expirării și când a trecut granița în România, carnea are certificat sanitar valabil pentru încă 10 sau 12 zile. Este o lipsă a instituțiilor statului român de a-și proteja cetățenii”, s-a arătat revoltat Călin Muscă.

Carnea de porc ocupă prima poziție în topul produselor agrolimentare importate de România, în primul semestru din 2020, cu o valoare de 292,2 milioane de euro, respectiv un volum de 122.961 tone.

Fermele deținute de PorkProd dispun de un efectiv de 50.000 de capete de porc, cu livrări anuale de peste 10.000 tone de carne. PorkProd face parte din grupul CAI Curtici, un model de integrare de succes în România. Grupul este prezent în sectorul vegetal, dar deține și ferme de animale, abator, capacități de procesare și o rețea de 36 de magazine.

BucharestFoodSummit.ro, Ediția a III-a: 21 septembrie – 19 noiembrie 2020, este cel mai mare și important eveniment internațional al toamnei din România în agribusines, producție alimentară, producție de băuturi, retail și HoReCa.

Conferința a fost moderată de Gabriel Biriș, Partener Fondator, Casa de Avocatură Biriș-Goran, iar co-moderator a fost Bogdan Popovici, BucharestFoodSummit.

La conferință au participat Florin Cîțu, ministrul Finanțelor, Emil Dumitru, Secretar de Stat, MADR, dar și fermierii integratori – Dimitrie Muscă și Nicușor Șerban. Au mai fost prezenți Nicolae Badea, președinte Computerland, Adrian Rădulescu – președinte Asociația Fermierilor Români,  Nicolae Istudor, Rector ASE București, Valentin Vladut, director general Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Mașini și Instalații Destinate Agriculturii și Industriei Alimentare (INMA), Jozsef Toth, antreprenor Juglans Dacic, Alexandru Ungurelu și Dinu Dinulescu – BucharestFoodSummit.

BucharestFoodSummit.ro este organizat în parteneriat cu #RomâniaFuncționează, FoodBiz, CEC Bank, Casa de Avocatură Biriș-Goran, ASAS, ASPES, FIHR, ICDP – Mărăcineni, HORA, Agrostandard și Academia de Studii Economice București.

Sponsorii evenimentului: Sponsor Gold – Computerland România, Exclusive Pure Water Partner – Aqua Carpatica, Wine Partner – Domeniile Sâmburești.

Partenerii media: FoodBiz, #RomâniaFuncționează, Agrostandard, Lumea Banilor, EVZ, TVRi și Economistul.

Seria de conferințe BucharestFoodSummit este în desfășurare. Se mai pot face înscrieri de participare dar locurile sunt limitate!


vezi și…

Dimitrie Muscă la BucharestFoodSummit: Dumnezeu a fost bun cu Vestul țării, în acest an!

Comentariile sunt închise