Emil Dumitru, MADR la BucharestFoodSummit: „Să producem pentru piața internă mai întâi”

Leontin Dinulescu, de la BucharestFoodSummit, l-a întrebat pe Secretarul de Stat din MADR Emil Dumitru ce măsuri se au în vedere pentru sprijinirea și stimularea exporturilor în condițiile deficitului substanțial pe care România îl are în comerțul cu produse agro-alimentare.

Secretarul de Stat Emil Dumitru consideră că „din perspectiva analizei balanței comerciale (cu produse agro-alimentare n.r.) exportul de astfel de produse rămâne o variantă dar, una din principalele probleme cu care se confruntă sectorul legumicol și o parte a celui pomicol, este dată de lipsa capacităților de sortare, condiționare, ambalare și etichetare.

Emil Dumitru spune că „practic nu e suficient să finanțăm legumicultorii care produc tomate în spații protejate, cu ajutor Minimis timp de 3 ani, unde am plătit cca 175 milioane de euro, dacă producătorii nu reușesc să prezinte produsele consumatorilor într-o anumită formă corespunzătoare.”

“Lucrăm acum la o schemă de ajutor de stat pentru sectorul legumicol pentru cei care aleg să se asocieze ca să-și pună producțiile în comun pentru a fi sortate, ambalate și etichetate corespunzator.”

Legat de exporturi, Emil Dumitru, analizând balanța comerciala, spune: “Haideti sa producem pentru piata interna mai intai iar exportul ramane o varianta doar atunci cand produsele sunt cerute la export”.

BucharestFoodSummit.ro, Ediția a III-a: 21 septembrie – 19 noiembrie 2020, este cel mai mare și important eveniment internațional al toamnei din România în agribusines, producție alimentară, producție de băuturi, retail și HoReCa.

Conferința a fost moderată de Gabriel Biriș, Partener Fondator, Casa de Avocatură Biriș-Goran, iar co-moderator a fost Bogdan Popovici, BucharestFoodSummit.

La conferință au participat Florin Cîțu, ministrul Finanțelor, Emil Dumitru, Secretar de Stat, MADR, dar și fermierii integratori – Alexandru Baciu și Nicușor Șerban. Au mai fost prezenți Nicolae Badea, președinte Computerland, Călin Muscă, antreprenor, PorkProd, Adrian Rădulescu – președinte Asociația Fermierilor Români,  Nicolae Istudor, Rector ASE București, Valentin Vladut, director general Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Mașini și Instalații Destinate Agriculturii și Industriei Alimentare (INMA), Jozsef Toth, antreprenor Juglans Dacic, Alexandru Ungurelu și Dinu Dinulescu – BucharestFoodSummit.

BucharestFoodSummit.ro este organizat în parteneriat cu #RomâniaFuncționează, FoodBiz, CEC Bank, Casa de Avocatură Biriș-Goran, ASAS, ASPES, FIHR, ICDP – Mărăcineni, HORA, Agrostandard și Academia de Studii Economice București.

Sponsorii evenimentului: Sponsor Gold – Computerland România, Exclusive Pure Water Partner – Aqua Carpatica, Wine Partner – Domeniile Sâmburești.

Partenerii media: FoodBiz, #RomâniaFuncționează, Agrostandard, Lumea Banilor, EVZ, TVRi și Economistul.

Seria de conferințe BucharestFoodSummit este în desfășurare. Se mai pot face înscrieri de participare dar locurile sunt limitate!

Articol scris de Leontin Dinulescu 


vezi și…

EXCLUSIV- Emil Dumitru, MADR, la BucharestFoodSummit: Îi vom sprijini pe fermierii cu afaceri integrate să-și deschidă magazine

 

ÎNSCRIE-TE ACUM!

Comentează

Adresa de email nu va fi publicată

Mulțumim