Alexandru Baciu, fermier: Nu poți să faci agricultură cu dobândă de 9%!

Alexandru Baciu, un cunoscut fermier din județul Călărași care lucrează în sistem integrat –  administrează 2.000 de hectare de teren agricol, o fermă de vaci, abator, dar și instalație de biogaz – a atras atenția autorităților, dar și  bancherilor prezenți la BucharestFoodSummit, asupra situației ingrate în care se află fermierii români.

Aceștia sunt evoiți să apeleze la credite cu dobânzi de până la 9%, care îi  pun în imposibilitatea de a concura de la egal la egal cu fermierii din Vest.

Ori “ce afacere să facă Baciu ca să fie profitabil sau să-l concureze pe colegul din Germania care acum se împrumută la bancă cu dobândă negativă?”, întreabă cu amar agricultorul din Călărași.

Fermierii români vor bani ieftini, dar nu în orice condiții. Instituțiile financiare trebuie să se aplece cu mai multă atenție asupra sectorului și să înțeleagă cu adevărat realitățile din agricultura românească.   

 „Ce ne-a făcut nouă sistemul bancar din România? Ne-a aruncat în brațe așa-zisele sisteme nebancare, celebrele IFN-uri, care se împrumută culmea la aceeași bancă la care sunt eu client, mie banca nu-mi dă bani, dar îi dă IFN-ului ca să mă împrumute pe mine. Și dobânda băncii, cu dobânda IFN-ului, plus nu mai știu câte comisioane mă împing pe mine într-o dobândă de 9%. Păi, scuzați-mă, nu poți să faci agricultură cu 9%. Nu vă spun minciuni, sunt realități….Mie, cel puțin, și colegilor noștri fermieri ni se pare o bătaie de joc acest sistem de a acorda credite în agricultură. Cum să mă dezvolt eu cu 9%, ce investiții să fac?”, s-a declarat descumpănit la BucharestFoodSummit Alexandru Baciu.

Fermierul a vorbit și despre adeverința de la APIA, fără de care viața fermierilor ar fi fost cu mult mai grea, dacă nu chiar imposibilă.  Chiar și așa, să recunoaștem nu este deloc ieftină, până la urmă, din cauza comisiunelor impuse de băncile cu care lucrează APIA. Și pe bună dreptate, de ce se înghesuie băncile la APIA să lucreze cu aceste adeverințe, dar nu și cu fermierii direct?!

BucharestFoodSummit 2020„Afacerea mea integrată are nevoie să cumpere bani ieftini, pe care, din păcate, ferma mea nu poate să îi cumpere la ora actuală din piață de la nicio bancă. Eu vreau ca să mă dezvolt să nu am nevoie de APIA, pentru că să nu credeți că adeverința este ieftină. Nu este, pentru că banca îmi dă cu dobândă banii aceia, ba mai mult, mai îmi ia și statul încă o dobândă că trebuie să mă garanteze. N-am ințeles niciodată dacă adeverința aia este 100% garanție că voi încasa niște bani, de ce trebuie să mă mai garantezi tu stat, să îmi mai iei o dobîndă de 2% nu știu prin ce fond. De ce? Nu ni s-a spus niciodată. 2% de la stat, 3% de la bancă, ce afacere să facă Baciu ca să fie profitabil sau să-l concureze pe colegul din Germania care acum se împrumută la bancă cu dobândă negativă?”, a mai declarat Alexandru Baciu.

Fermierii români vor să se dezvolte, au nevoie de bani acordați în condiții echitabile, dar și de susținerea statului sau mai degrabă de implicarea BNR, în cazul de față. Pentru că, altfel, într-un sector în care 10 ani poți să fii pe profit, iar în al 11-lea poți să pierzi tot, nu vor avea nicio șansă să reziste în fața ofensivei IFN-urilor sau a fondurilor de investiții.

BucharestFoodSummit.ro, Ediția a III-a: 21 septembrie – 19 noiembrie 2020 a continuat joi, 11 noiembrie, la Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară din București cu o nouă conferință: „Finanțarea economiei și agribusiness-ului românesc”, un subiect generos, care a generat discuții aprinse în rândul celor prezenți. Dacă fermierii s-au plâns de dobânzile mari și accesul dificil la finanțare, bancherii au promis mai mulți bani și mai puțină birocrație, în timp ce autoritățile au anunțat programe și soluții noi pentru sectorul agroalimentar.

Conferința a fost moderată de Gabriel Biriș, Partener Fondator, Casa de Avocatură Biriș-Goran, Nicolae Badea, președinte Computerland România, iar co-moderatori au fost Bogdan Popovici, BucharestFoodSummit și Leontin Dinulescu, BucharestFoodSummit.

La eveniment au fost prezenți Sorin Mihai Cîmpeanu, Rector, USAMV Bucuresti, László Borbély, Consilier de Stat, Cabinetul Primului Ministru, Adrian Pintea, Director general, APIA, Cosmin Cristian, Director general adjunct, FNGCIMM, Nicu Vasile, șeful LAPAR, Alexandru Baciu, Antreprenor Ferma Baciu, Ramona Ivan, Director, Directia Relatii cu Institutii Nationale si Internationale, CEC Bank, fostul premier Petre Roman, Varujan Pambuccian, Deputat, Comisia pentru Tehnologia Informației și Comunicațiilor ș.a.

Sponsorii evenimentului: Sponsor Gold – Computerland România, Exclusive Pure Water Partner – Aqua Carpatica, Wine Partner – Domeniile Sâmburești.

Partenerii evenimentului: CEC Bank, Casa de Avocatură Biriș-Goran, EximBank, Domeniile Urlați, USAMV Bucuresti, ASAS, ASPES, ASE, HORA, FIHR, AFR.

Partenerii media: FoodBiz, #RomâniaFuncționează, Agrostandard, Lumea Banilor, EVZ, TVRi și Economistul.

Seria de conferințe BucharestFoodSummit este în plină desfășurare, iar următorul eveniment va avea loc pe data de 19 noiembrie.

Am intrat în linie dreaptă și vă așteptăm la Ediția a IV-a FoodIntelForum.ro, care va avea loc în perioada 13 aprilie – 25 mai 2021 (Finanțare, integrare, uragan tehnologic).


vezi și…

Adrian Oros la BucharestFoodSummit: De 1 decembrie semnăm două programe importante în valoare de peste 7 mld. euro

Comentează

Adresa de email nu va fi publicată

Mulțumim