Nicu Vasile, LAPAR: Sunt necesare măsuri suplimentare de sprijinire a agriculturii  în 2021, în contextul actual

Nicu Vasile, șeful LAPAR, a declarat la BucharestFoodSummit că sunt necesare măsuri suplimentare de sprijinire a agriculturii  în 2021, în contextul celui de-al  doilea val al pandemiei de COVID-19, dar și a incertitudinilor politice.

De asemenea, o altă mare provocare cu care se va confrunta sectorul agricol se referă la modul cel mai adecvat de a îmbina cerințele de mediu ale viitoarei Politici Agricole Comune într-o perioadă de dinamici de piață haotice.

 

Una dintre prioritățile esențiale este și stabilirea unui plan strategic care să ajute agricultura si sectoarele conexe să depășească criza și să facă investițiile necesare trecerii către un viitor mai durabil, care ar putea fi sprijinite din Fondul european de redresare.

 

Odată cu venirea celui de al doilea val al pandemiei de COVID-19, agricultura va deveni principalul sector economic care poate aduce stabilitate socială în România și în Europa dar, acest sector de activitate se confruntă cu multe constrângeri și provocări, a declarat Nicu Vasile.

 

El a vorbit în acest sens despre necesitatea intensificării eforturilor de protecție a mediului, în conformitate cu Pactul Ecologic European, strategia ‘De la fermă la consumator’ și strategia în privința biodiversității, dar și despre schimbările climatice, care reprezintă o mare îngrijorare pentru fermierii, care în ultimii ani au început să crească standardele de durabilitate. Pentru ca sectorul să continue pe acest drum să își consolideze reziliența, viabilitatea economică este esențială, susține șeful LAPAR.

 

Agricultura este foarte importanta pentru ROMÂNIA, țară care produce unele dintre cele mai ecologice cereale din Comunitatea Europeană, dovada fiind cantitatea și calitatea produselor fitosanitare, precum și proveniența produselor folosite de fermele autohtone – sub 40% din media produselor fitosanitare utilizate de fermele din CE, conform studiilor europene de profil, dar și a cantităților comercializate.

Pentru a îndeplini obiectivele Pactului verde european, trebuie să ni se permită să investim în protecția resurselor noastre naturale și România să beneficieze din partea instituțiilor europene de o puternică orientare strategică și de sprijin, a mai precizat Vasile.

 

Fermele vegetale trebuie să devină la nivelul localităților centre economice unde populația locală să-și găsească locuri de muncă prin dezvoltarea de forme asociative locale – regionale – naționale, potrivit șefului LAPAR.

 

Conferința a fost moderată de Gabriel Biriș, Partener Fondator, Casa de Avocatură Biriș-Goran, Nicolae Badea, președinte Computerland România, iar co-moderatori au fost Bogdan Popovici, BucharestFoodSummit și Leontin Dinulescu, BucharestFoodSummit.

La eveniment au fost prezenți Sorin Mihai Cîmpeanu, Rector, USAMV Bucuresti, László Borbély, Consilier de Stat, Cabinetul Primului Ministru, Adrian Pintea, Director general, APIA, Cosmin Cristian, Director general adjunct, FNGCIMM, Alexandru Baciu, Antreprenor Ferma Baciu, Ramona Ivan, Director, Directia Relatii cu Institutii Nationale si Internationale, CEC Bank, fostul premier Petre Roman, Varujan Pambuccian, Deputat, Comisia pentru Tehnologia Informației și Comunicațiilor ș.a.

Sponsorii evenimentului: Sponsor Gold – Computerland România, Exclusive Pure Water Partner – Aqua Carpatica, Wine Partner – Domeniile Sâmburești.

Partenerii evenimentului: CEC Bank, Casa de Avocatură Biriș-Goran, EximBank, Domeniile Urlați, USAMV Bucuresti, ASAS, ASPES, ASE, HORA, FIHR, AFR.

Partenerii media: FoodBiz, #RomâniaFuncționează, Agrostandard, Lumea Banilor, EVZ, TVRi și Economistul.

Seria de conferințe BucharestFoodSummit este în plină desfășurare, iar următorul eveniment va avea loc pe data de 19 noiembrie.

Am intrat în linie dreaptă și vă așteptăm la Ediția a IV-a FoodIntelForum.ro, care va avea loc în perioada 13 aprilie – 25 mai 2021 (Finanțare, integrare, uragan tehnologic).


vezi și…

Ramona Ivan, CEC Bank: Este un moment excepțional și au fost create programe excepționale

ÎNSCRIE-TE ACUM!

Comentează

Adresa de email nu va fi publicată

Mulțumim