Studiu: Micii fermieri români încrezători în viitoarea PAC. Cei mari, mai puțin!

Micii fermieri români sunt mai încrezători  vizavi de implementarea noii PAC, față de cei mari, mai puțin optimiști, potrivit studiului „Implementarea noii Politici Agricole Comune în România. Tendințe și posibil impact” lansat de  eurodeputata Carmen Avram.

Deși prevederile noii Politici Agricole Comune sunt puțin cunoscute în România, surpriza studiului o reprezintă optimismul fermierilor români cu privire la reforma agricolă. Cu toate acestea, gradul de optimism e valabil, mai degrabă, pentru fermele de dimensiuni mai mici. Gradul de optimism scade odată cu creșterea suprafeței exploatate a fermei. Fermierii mari, deși mai bine informați, sunt mai puțin încrezători. Astfel, doar 36% dintre fermierii cu suprafețe peste 2.000 ha cred că performanța fermei va crește prin implementarea noii PAC, spre deosebire de 79% în cazul celor care au între 100 și 299 ha, care  se declară, într-un procent mai mare, nepregătiți pentru ceea ce urmează.

În ceea ce privește țintele strategiei „De la fermă la furculiță” și ale strategiei pentru Biodiversitate, 58% dintre fermieri cred că reducerea cantității de pesticide și îngrășăminte în fermă va conduce la creșterea costurilor operaționale ale fermei, iar 65% dintre respondenți consideră că dezvoltarea suprafețelor exploatate ecologic va conduce, de asemenea, la creșterea costurilor în fermă.

Rezultatele acestui studiu, primul și singurul din România, au fost prezentate în cadrul evenimentului de fondatorul companiei Stratesys Vectors SRL, Laurențiu Asimionesei. Documentul complet poate fi consultat aici: https://bit.ly/3ox2DJk

La evenimentul de lansare au participat și intervenit experți atât de la Bruxelles, cât și din România. Invitații au fost: Mihail Dumitru, Directorul General Adjunct al Directoratului General pentru Agricultură din cadrul Comisiei Europene (DG AGRI), Oana Neagu, Director COPA-COGECA, Alexandru Stănescu, Președintele Comisiei pentru Agricultură din Parlamentul României, Dana Rebega, Director General în cadrul Autorității de Management pentru PNDR, Claudiu Coadă, Director General Adjunct în cadrul Agenției de Finanțare a Investițiilor Rurale, Florin Dragnia, fermier, Vlad Popescu, CEO Norofert, Costin Lianu, președintele InterBio și Teodor Marușca, cercetător INCD Brașov.


vezi și… Yara România: Efortul de a păstra un ritm normal, mult mai mare în 2020!

Comentează

Adresa de email nu va fi publicată

Mulțumim