LAPAR anunță un centru de cercetare aplicată pentru agricultură

LAPAR anunță începerea procedurilor pentru punerea la punct a unui centru de cercetare aplicată, dezvoltare și implementare pentru agricultură, care va funcționa în apropiere de București, cu finanțare din surse private, a declarat președintele LAPAR în urmă cu câteva zile într-o conferință de presă.

El a mai anunțat și punerea la punct a Parteneriatului Public Privat încheiat cu Academia de Ştiinţe Agricole şi Silvice ”Gheorghe Ionescu-Şişeşti” (ASAS) în scopul revitalizării cercetării românești în agricultură.

Scopul acestui parteneriat, o premieră în agricultura din România, este de a pune la un loc nevoile fermierilor și provocările care îi așteaptă în viitor cu expertiza și soluțiile pe care le poate oferi cercetarea la cel mai înalt nivel științific, se arată într-un comunicat LAPAR.

“Suntem în perioada în care împreună cu liderii politici ai Uniunii Europene putem și trebuie să decidem cum va arăta agricultura comunitară în următorii ani. În fața problemelor și provocărilor ce ne așteaptă suntem toți egali, nu există fermieri mici, mijlocii sau mari. Suntem toți oameni care iubesc pământul, care dau de mâncare la câteva sute de milioane și care vor și pe mai departe să poată trăi din roadele muncii lor. Numai că viitorul nostru nu pare atât de simplu și de sigur pentru că noile norme prevăzute a guverna agricultura Uniunii Europene ne ridică multe semne de întrebare și numeroase temeri”, se arată în comunicat.

Conducerea Ligii susține că o rezolvare la multele provocări ce ni se ridică în față o reprezintă exact această colaborare între Liga Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România – LAPAR și Academia de Ştiinţe Agricole şi Silvice ”Gheorghe Ionescu-Şişeşti”, colaborare care, folosind intensiv resursele comune, va oferi resursele necesare depășirii problemelor.

Președintele Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice, profesor doctor Valeriu Tabără, a vorbit despre realele provocări care îi așteaptă pe fermierii români, între acestea numărându-se o nouă Politică Agricolă Comună, mult mai restrictivă din punct de vedere al folosirii input-urilor chimice, seceta care afectează pământul și culturile, accesul la piață al fermierilor și o oarecare rămânere în urmă a cercetării agricole europene în raport cu cea mondială.

În acest context, participanții la conferință au discutat aplicat și realist despre finanțarea agriculturii și investițiile în acest domeniu esențial, alături de nevoia de o mai mare alocare bugetară către cercetare, în așa fel încât agricultura să se poată adapta cât mai rapid la dramaticele schimbări de climă.

În cadrul conferinței de presă, președintele LAPAR ing. Nicu Vasile a făcut un bilanț al anului 2020, și a vorbit și despre provocările ce îi așteaptă pe fermieri în 2021, în perspectiva unei noi Politici Agricole Comune.

Cu aceeași ocazie, Liga Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România – LAPAR a anunțat și stabilirea unei viitoare colaborări cu Fundația ”EUROLINK – Casa Europei”, organizație non-guvernamentală care derulează proiecte de informare și formare în domeniul integrării europene, fondatoare a Catedrei Internaționale Onorifice ”Jean Bart”  CIO-SUERD, în parteneriat cu Academia Română. Din partea ”EUROLINK – Casa Europei” a fost prezent chiar președintele executiv, Sever Avram.


Vezi și…Lăptăria cu Caimac are planuri mari

Comentariile sunt închise