Reguli mai simple pentru românii care lucrează în abatoarele din Germania

Noua lege pentru angajarea străinilor în abatoarele din Germania schimbă calculele intermediarilor, scoși practic din piață. Scandalurile de anul trecut, când mii de români plecați să muncească în Germania au fost carantinați la grămadă din cauza pandemiei, au obligat statul german să facă alte reguli. Angajările au fost preluate direct de companiile germane și condițiile de muncă s-au îmbunătățit pentru străini, cel puțin pe hârtie.

Regulile devin mult mai clare și mai simple pentru muncitorii străini. Românii și ceilalți străini erau invizibili până acum atât pentru sindicate, cat și pentru autoritățile germane. Intermediarii de contracte aveau toată puterea asupra lor și adesea se trezeau că socoteala de acasă era diferită la destinație.

Muncitorii români plăteau extra pentru cazări la grămadă si li se cereau comisioane pentru transport. Acum, regulile sunt mai simple și clare.

  „Dacă eu aveam o firmă mare și subcontractam o altă firmă care îmi aducea muncitori, pe mine nu mă interesa cum erau cazați, cum sunt ținuți. Au fost cazuri în care au fost abandonați oameni, pur și simplu și nu au știut unde să mai meargă. Au rămas pe stradă efectiv”, declară Ionuț Plenz, Fondator Români pentru Frankfurt.

Industria cărnii a mobilizat mii de români în toată Europa, iar cele mai apreciate joburi sunt acum in Belgia, unde angajatorul respectă orarul, drepturile muncitorilor și zilele libere.

În ciuda scandalurilor din Vest, românii preferă în continuare salariile bune din Germania, în timp ce abatoarele din țara noastră se chinuie să găsească forță de muncă.

Sursă articol Alephnews.ro


Vezi și…Petre Roman: Impredictibilitate și schimbări climatice

Comentează

Adresa de email nu va fi publicată

Mulțumim