Ferma de porci din rasa Mangalița pe bani europeni în județul Constanța

Compania Green Way Farm din comuna Lumina, județul Constanța, a reușit să obțină o finanțare în valoare de 720.746 de euro prin programul PNDR 2020, sumele fiind alocate pentru inființarea unei ferme de porci, dar și a unei unități de procesare, fiind asigurat practic întreg lanțul de producție.

Valoarea totală a investiției se ridcă la aproximativ un milion de euro. Finalizată în aprilie 2019, ferma de creștere și îngrășare a porcilor este specializată în rasa Mangalița și are unitate proprie de reproducție, linie de taiere și secție de procesare a cărnii, potrivit informațiilor AFIR. Solicitantul este Alexandru Roșu, acționar unic al societății, cu vârsta sub 40 ani, care are pregătire în domeniu și asigură personal managementul exploatației.

porci mangalita

Pe lista investițiilor finanțate cu ajutorul banilor europeni se află hala adăpost compartimentată, secție de procesare, anexe, bucătăria furajeră sau amenajarea incintei fermei.

Citește și Mangaliţa, porcul somon, recucereşte Transilvania

Spațiile au fost dotate cu echipament tehnologic modern, automatizat, în scopul respectării standardelor și a cerințelor sanitar-veterinare. Ferma deține 70 scroafe din rasa mangalița cu origine eliberată de Asocitația Crescătorilor de Mangalița și Baza din România, având 2 cicluri de fătări pe an cu o medie de 5.5 purcei/scroafă.

“Facem eforturi ca să avem o creștere naturală, acest lucru întârzie creșterea la maturitate de la 3 luni cât este la un porc industrial la 14 luni, atunci când Mangalița reușește să atingă 120 kg, însă există garanția unui produs sănătos și calitativ“, susține reprezentantul fermei din Lumina.

Porcul „somon” sau „uleiul de măsline cu patru picioare”

Rasa Mangalița a revenit în atenția românilor în ultimii ani, mai ales după ce Ministerul Agriculturii a inițiat un program de susținere a crescătorilor de porci care au ales această rasă, numărul de animale fiind destul de mic la nivel național. I se mai spune și „porcul somon” sau „uleiul de măsline cu patru picioare”, datorită conținutului de grăsimi polinesaturate de aproximativ 70%.

Continuarea articolului pe Agrostandard.ro


Vezi și…Arnaud Perrein a ales agricultura conservativă

ÎNSCRIE-TE ACUM!

Comentează

Adresa de email nu va fi publicată

Mulțumim