Marin Dogărescu, Brăila: Culturile arată surprinzător de bine!
După un an 2020 foarte dificil pentru fermieri, în condiții de secetă extremă, premisele pentru acest an se arată destul de bune, la Brăila, cel puțin, după cum susține Marin Dogărescu, un fermier cunoscut din județ.
Acesta lucrează circa 2.400 ha de teren agricol, dar are și plantații de vie și pomi fructiferi.
Precipitațiile din ultima vreme au fost de bun augur, iar după cum arată culturile la acest moment, agricultorii au motive să fie optimiști și să aștepte recolte mai bogate decât în 2020, un an cu venituri reduse. Din păcate, suprafețele semănate în toamnă sunt mai mici, în condițiile în care pe lângă lipsa apei din sol, agricultorii n-au avut nici resursele financiare necesare pentru a-și procura semințe și îngrășăminte.
„Sunt speranțe pentru anul 2021, mai ales că avem precipitații de 150 milimetri din octombrie până în ianuarie inclusiv, oarecum s-a refăcut capacitatea de câmp, rezerva de apă din sol, iar culturile de grâu, orz și rapiță înființate în toamnă arată bine, în ciuda faptului că au existat mari rezerve din partea fermierilor de a semăna aceste culturi de toamnă. Lipsa de apă din vară și toamnă, dar și faptul că fermierii n-au avut bani să-și cumpere semințe și îngrășăminte au dus la o suprafată semănată mică la nivel de țară, dar iată că, surprinzător, culturile arată foarte bine astăzi”, a declarat pentru FoodBiz Marin Dogărescu.
Pentru a nu mai avea probleme din cauza secetei, fermierul a decis să apeleze la banii europeni pentru irigații, având în derulare două proiecte pe două OUAI-uri (Organizaţia Utilizatorilor de Apă pentru Irigaţii). Spune, însă, că astfel de proiecte se derulează greu, motiv pentru care le solicită autorităților competente să facă mai flexibil programul.
“Pariul cu agricultura nici acum nu este câștigat, poate doar când 100% va fi produs aici‘‘, mai atrage atenția Dogărescu.
Producția de semințe, cea mai rentabilă
Marin Dogărescu lucrează o suprafață de 2400 de teren agricol, din care o mare parte este dedicată producției de semințe, de altfel, și cea mai rentabilă, spre deosebire de vie și livadă, care nu-i aduc deloc aceleași satisfacții. Nu doar că sunt probleme cu vânzarea fructelor, a trebuit chiar să să defrișeze o suprafață importantă de viță de vie, pentru că nu a avut cui să livreze producția de struguri.
Marin Dogărescu are un parteneriat cu Stațiunea de Cercetare- Dezvoltare Agricolă Brăila care vizează circa 300 ha de teren, dar în același timp lucrează și cu Monsanto.
“Avem un parteneriat cu Stațiunea de Cercetare Brăila, multiplicăm soiuri de orz și grâu românești, ei obțin verigi superioare, la nivel de prebază, iar noi modificăm și vindem baze către fermieri. De asemenea, mai avem un parteneriat cu Monsanto pe loturi de hibridare la porumb”, a mai precizat Dogărescu.
Comentariile sunt închise