Paradisul roboților la Ferma Peica din Bistrița – Năsăud

La Ferma Peica din comuna Cetate, județul Bistrița-Năsăud, șapte roboți fac aproape toată treaba, supravegheați de doi muncitori. Practic, acesta este tot personalul din ferma cu 220 de vaci din Rasa Red Holstein, din care 150 la muls, spune cu mândrie Liviu Peica, văcarul care a avut curajul să-și modernizeze  ferma cu ajutorul banilor europeni și încă cu tehnologiile cele mai noi în domeniu.

Ferma PeicaA apelat de două ori la banii europeni și are de gând să o mai facă și în viitor, pentru că vrea să-și mărească efectivul de animale, să cumpere utilaje pentru ferma vegetală (200 ha) și multe alte planuri. La momentul actual, Ferma Peica este una dintre cele mai moderne din România și de ce nu din Europa, cel mai probabil. Un model pentru văcarii din România, care aproape zilnic vin să vadă minunea de la Cetate și să se convingă că se poate și la noi, după cum povestește Peica.

Ferma PeicaȘi chiar merită, pentru că au ce să vadă, adică nu mai puțin de 7 roboți, la acest moment. Trei sunt folosiți la muls, doi fac curat, încă unul prepară hrana pentru animale și un altul ajută la ridicarea furajelor.

“Este mult mai rentabil și mai precis cu robotul la muls”, afirmă Peica, care recunoaște că a meritat pe deplin efortul depus pentru accesarea fondurilor europene.

În total, este vorba de investiții de circa 1 milion de de euro, începând cu anul 2016, care au vizat modernizarea activității prin construirea și dotare cu sală de muls și spațiu de procesare lapte, dar și a unei construcții noi pentru animale. În curând vor fi finalizate și ultimele investiții, este vorba de noua construcție unde au fost mutate deja o parte din vaci, urmând să înceapă și îmbutelierea laptelui direct din robot, a declarat Liviu Peica pentru FoodBiz.

Ferma PeicaPe piață sunt prezente deja și produsele obținute în micro-unitatea proprie de procesare – telemea, cașacaval și brânză maturată care pot fi găsite în magazinele din Bistrița. Vacile de la ferma Peica dau zilnic o producție de circa 4500 de litri.

Și cum acum se creionează și viitorul Plan Național Strategic, fermierul își face deja planuri sau mai binezis temele pentru viitor, pentru că nu vrea să fie luat pe nepregătite. Se gândește că poate iar mai trebui un robot de muls, mai ales că vrea să mărească efectivul de vaci până undeva la 350 de capete în 2-3 ani, să cumpere utilaje pentru munca pământului și mai are și altele în cap.

Așa arată o fermă de familie modernă din România, ale cărei baze au fost puse undeva prin 1992, și pe care o va duce mai departe băiatul lui Liviu Peica, absolvent de studii veterinare.

Mai mult ca sigur, afacerea este pe mâini bune, nu-i așa?!

 


Robotul AVO, soluția ecoRobotix la buruieni

ÎNSCRIE-TE ACUM!

Comentează

Adresa de email nu va fi publicată

Mulțumim