România, cea mai mare creștere la cartofi congelați din UE

Piața de cartofi congelați din România a explodat în ultimele decenii, România fiind țara cu cel mai mare ritm de creștere a consumului în UE, potrivit unui studiu realizat de IndexBox, care arată că importurile au atins undeva la 86.000 de tone, în 2019.

O realitate de care sunt conștienți și producătorii locali de cartofi, concurați puternic de importuri, fie că vorbim de cartofi în stare proaspătă sau congelată.  Pe de altă parte, nici nu putem face abstracție de faptul că în România nu există foarte multe capacități de procesare. Potrivit datelor Federației Naționale a Cartofului (FNCR), în prezent, cantitățile care ajung la procesare se ridică undeva la 80.000 de tone.

“Acest sector de producere a cartofului industrial este foarte slab reprezentat cantitativ. La ora actuală, în România, nu se procesează mai mult de 80.000 de tone pe an, ceea ce este foarte, foarte puţin. Sperăm că în 10 ani, dacă încurajăm această cultură, cartoful pentru industrializare, indiferent că e chips, produse exudate, amidon, să ajungem la o cantitate de 200.000 – 250.000 de tone”, a declarat Romulus Oprea, președintele FNCR la Ziua Cartofului Live Connect.

Producția de cartofi a atins anul trecut circa două milioane de tone, în scădere față de 2019. În primele zece luni din 2020, importurile s-au ridicat la 174 638 de tone, în valoare de 43,9 milioane de euro.

Consumul intern este pe un trend descendent, situându-se în jurul valorii de 92 kg/cap de locuitor, în 2019.

Britanicii, mari consumatori de cartofi congelați

Britanicii erau cei mai mari consumatori de cartofi congelați (1,1 mil. tone), în 2019, la nivelul UE, fiind urmați de Germania (682. 000 tone) și Franța (427 000 tone), aceste acoperind împreună 55% din consumul total. Pe cap de locuitor, britanicii înregistrează  un consum de 19 kg/an, fiind urmați de cehi – 12 kg/cap de locuitor anual.

Spania, Italia, Polonia, Olanda, Republica Ceha, Irlanda, Belgia, Romania și Austria acoperă undeva la 33% din consumul de cartofi congelați al UE, potrivit studiului menționat.


Citește și:

În 2020 a scăzut producția națională de cartofi


 

ÎNSCRIE-TE ACUM!

Comentează

Adresa de email nu va fi publicată

Mulțumim