De ce importă România atât de multe fructe și legume?

România este deficitară la capitolul fructe și legume, prezența importurilor fiind remarcată pe rafurile magazinelor chiar în plin sezon, când teoretic, cel puțin, există marfă autohtonă din abundență.

Cu un total de peste 1,3 milioane de tone, în primele 10 luni din 2020, și o valoare de aproape un miliard de euro, acest sector atârnă greu în balanța agro-alimentară, cu un deficit în creștere de la an la an.

De altfel, România a devenit o piață tradițională pentru Turcia, Grecia, Olanda sau Polonia, jucători de marcă pe piață internațională. Și nici nu este de mirare, în condițiile în care producția autohtonă de fructe și legume s-a redus în ultimii ani, pe fondul condițiilor climatice dificile.

La fructe, cel puțin, situația este destul de gravă, dat fiind numărul mare de livezi îmbătrânite care trebuie refăcute. Îmbucurător este faptul că au apărut și plantații noi înființate cu jutorul fondurilor europene, a căror producție va începe să se vadă pe piață.

Producătorii români au început să se uite și către alte specii decât cele considerate clasice pentru țara noastră și să pătrundă pe piața externă (afine, cătină etc.). Din păcate, mai mult cu materii prime decât cu produse finite, capacitățile de procesare în funcțiune fiind destul de puține.

Oricum am da-o este clar că devine tot mai greu să faci procesare în România, fie că vorbim de fructe sau legume, în lipsa unei materii prime suficiente, dar și a unor măsuri suținute din partea autorităților pentru a readuce la viață acest sector altădată înfloritor.

Statistică îngrijorătoare

Importurile de fructe și legume în primele zece luni din 2020 au atins 1 314 879 tone în valoare de 976 mil. euro, față de exporturi de 104 176 de tone în sumă de 139 mil. euro. Cei mai importanți furnizori au fost Turcia – 163 911 tone, Grecia – 159 555 tone, Germania – 148 877, Olanda- 148 665 tone și Polonia – 146 218 tone.

La export, primul loc este ocupat de Italia – 17 502 tone, urmată de Polonia – 14 090 tone, Republica Moldova – 11 815 tone, Germania  – 11 535 tone și Spania – 9 800 tone.

În 2019, Importurile de fructe și legume au totalizat 1,6 mil. tone în valoare de 1,1 mld. euro. Cât despre producția internă de fructe și legume, aceasta s-a ridicat la 4,9 mil. tone în valoare 3,5 mld. euro, potrivit INS.


Citește și: Importurile de alimente au crescut cu peste 6% în 2020


 

ÎNSCRIE-TE ACUM!

Comentează

Adresa de email nu va fi publicată

Mulțumim