Pomicultorii pot revigora industria farmaceutică din România

Pomicultura românească trece prin transformări majore în ultimul timp, pornind de la investițiile de circa 600 milioane de euro realizate în plantații noi (circa 9.000 ha) prin intermediul  PNDR 2014-2020 și până la introducerea în cultură sau chiar majorarea suprafețelor cu specii ce devin tot mai atractive pentru producători.

Interesul este în creștere și pentru că în cazul acesta, producătorii au la dispoziție mai multe variante de a-și valorifica producția.

Pe lângă fructele destinate pieței pentru consumul în stare proaspătă sau procesate, industria farmaceutică poate să constituie o bună oportunitate pentru pomicultori de a livra producția, susține Mihail Coman, directorul general al Institutului de Cercetare Dezvoltare pentru Pomicultură (ICDP) Pitești -Mărăcineni.

“Putem folosi pomicultura nu doar pentru consumul de fructe proaspete, cât și pentru procesare și mai nou chiar pentru industria farmaceutică. Este vorba de un grup de arbuști fructiferi, deocamdată minor, dar foarte important – aronia, cătina, lonicera, care au componente cum ar fi polifenoli sau caroten. Se naște încet – încet această industrie, iar noi trebuie sa cercetăm tot ceea ce înseamnă cultura speciilor menționate”, a declarat Coman în cadrul conferinței online Pomicom 2021.

După cum bine se știe, din România pleacă anual cantități importante de cătină sau fructe de pădure către țările din Occident, unde sunt folosite ca materie primă pentru industria farmaceutică. De succes se bucură și castraveții autohtoni care ajung în Polonia în același scop.

Coman speră ca suprafețele cultivate cu arbuști fructiferi să crească în perioada următoare, iar aceste specii să aibă o importanță mult mai mare, așa cum se întâmplă în state importante din UE sau în SUA.

În ultimii ani, a crescut interesul și pentru nucifere, fiind plantate aproximativ 4.000 ha de nuci și aluni, în timp ce mărul sau prunul au intrat într-un con de umbră.

Pentru cei doi ani de tranziție, 2021-2022, pomicultorii români au la dispoziție fonduri europene în valoarede 112 mil. euro, cu ajutorul cărora s-ar putea înființa în jur de 5.000 ha de plantații noi, spune șeful ICDP Pitești -Mărăcineni.

“Ne asteptăm ca în următorii 10 ani România să poată să producă aproape două milioane de tone de fructe, adică să planteze cam 50 000 ha din cele 20 de specii care se consumă în România”, a mai declarat Coman.

Producția internă de fructe a fost serios afectată de condițiile climatice dificile din ultimii ani. În 2019, de exemplu, producția a fost de 1,48 milioane de tone în valoare de circa un miliard de euro, în timp ce importurile au atins 878 566 tone, potrivit datelor INS.


Citește și De ce importă România atât de multe fructe și legume?


 

ÎNSCRIE-TE ACUM!

Comentează

Adresa de email nu va fi publicată

Mulțumim