100 de proiecte pentru livezi aşteapată fonduri UE de 120 mil. euro

România, cu o suprafaţă de 135.000 de hectare de livezi pe rod în prezent, mai puţin cu 9.000 de hec­tare decât acum un deceniu, ar putea re­cu­pera decalajul în următorii doi ani, dato­rită fondurilor europene puse la dispoziţie pen­tru sectorul pomicol.

În urmă­to­rii zece ani suprafaţa plantată cu livezi mo­derne ar putea ajunge la 60.000 de hectare, ceea ce va conduce la o producţie de 2 mi­lioa­ne de tone de fructe, în creştere cu peste 30%.

Mihail Coman„Situaţia în pomicultură arată bine. În 2020 au fost depuse 100 de proiecte la AFIR, care sunt în aşteptare pentru finanţare. Sunt optimist şi cred că suma de 122 milioane de euro (disponibilă în 2021 şi 2022 pen­tru finanţare din fonduri eu­ro­pene – n.red.) va fi prea mică pen­tru cererea exis­ten­tă“, a declarat Mihai Coman, direc­tor al Insti­tu­tului de Cer­cetare – Dez­voltare pen­tru Po­mi­cultură (ICDP) Piteşti – Mărăcineni, în ca­drul emi­siu­nii ZF Agro­power, un proiect sus­ţi­nut de Banca Transilvania.

Cu ajutorul celor peste 120 mil. euro, vor putea să fie înfiinţate noi culturi po­micole pe 9.000 de hectare în ur­­mă­torii doi ani.


Citește și – #RomâniaFuncționează. Cartea câștigătoare pentru pomicultură 


 

ÎNSCRIE-TE ACUM!

Comentează

Adresa de email nu va fi publicată

Mulțumim