Ionuț Olteanu, Agromad Crops: Finanțarea pe termen scurt este extrem de păguboasă

Ionuț Olteanu a discutat despre finanțarea din agricultură românească. Aceasta este una dintre cele mai mari probleme cu care se confruntă fermierii, iar, din păcate, cu greu va putea fi rezolvată.

În România, se practică în general o finanțare pe termen foarte scurt – pe ciclul de producție, ceea ce înseamnă un an, iar dobânda este extrem de mare, spre deosebire de cea din statele din Vestul Europei. Fermierii și-ar dori un termen undeva la 15 ani, dar nimeni nu-i bagă în seamă.

Ionut OlteanuÎn condițiile unui an agricol dificil, cum a fost 2020 cu o secetă extremă, mulți fermieri au intrat în faliment sau sunt pe cale să se întâmple acest lucru, mai ales că nici ajutoarele promise de guvernanți nu au venit.

“Astăzi o finanțare pe termen scurt este extrem de păguboasă. Agricultura românească este rămasă mult în urmă, lipsește finanțarea. În general, se practică o finanțare pe termen extrem de scurt – 8 luni un an, practic, se finanțează un ciclu agricol. Este o finanțare extrem de păguboasă și dacă faci calcule bine, ajungi să te finanțezi cu 8-10-15%, cu 20% mascat. Una este să ai banii atunci când îngrășămintele sunt accesibile la un preț bun, în general vara vara sunt mult mai ieftine, și una este să te finanțezi cu o așa zisă dobândă de 8%, dar care calculată ajunge la 20%, iar în acest an mai ciudățel și cu condiții mai speciale acel 8% ajunge la 40%”, a decarat Ionuț Olteanu, fondatorul Agromad Crops.

Pe de altă parte, nu putem ignora, însă, nici fenomenul suprafinanțării micilor fermieri, la fel de periculos, mai ales că sunt și destui agricultori care nu știu să-și managerieze corect resursele financiare și ajung în situații disperate.
Cert este un lucru, instituțiile financiare din România practică dobânzi foarte mari, de neimaginat în statele din Vestul Europei, iar creditul furnizor a ajuns să guverneze agricultura autohtonă.


Citește și – FoodIntelForum invitat să susțină dobânzi mai mici la credite – nevoie majoră de finanțare adaptată la ciclurile reale de producție!


 

ÎNSCRIE-TE ACUM!

Comentează

Adresa de email nu va fi publicată

Mulțumim