Ilie Popescu: Din zece elevi care vin în practică, doar doi-trei sunt interesați de fermă

Ilie Popescu, un cunoscut fermier din Olt care lucrează circa 3.000 ha de teren agricol, afirmă că atragerea tinerilor în agricultură se face destul de greu, pentru că aceștia nu sunt interesați să muncească în sector.

Nici măcar programele de atragere a tinerilor anunțate de stat n-au avut prea mare succes. La momentul actual, agricultura se află în topul domeniilor cu cel mai mare deficit de forță de muncă, dar, din păcate, nu se întrevede nicio schimbare prea curând.

Ilie Popescu‘’Facem experimente pe banii noștri, tot încercăm să integrăm an de an elevii care sunt în practică la noi. Avem niște parteneriate la noi în zonă, prin care primim frecvent la practică elevi, însă, din păcate, vă spun sincer, din 10 nu sunt mai mult de 2-3 pe care să îi intereseze pur și simplu ce se întâmplă la noi.

Restul sunt total dezinteresați. Nu au niciun interes pentru ce se pregătesc și cum văd activitatea lor profesională, a declarat pentru FoodBiz Ilie Popescu.

În ultima vreme, se vorbește tot mai mult de învățământul dual, au apărut chiar și primele clase de elevi, care ar putea să rezolve într-o oarecare măsură necesarul de personal specializat în agricultură. Deocamdată, însă, să recunoaștem, există un interes mai degrabă scăzut din partea companiilor din sector.

Prioritățile momentului

Pe lângă cele 3.000 ha de teren agricol lucrate, Ilie Popescu dispune de capacitati de depozitare de aproximativ 100.000 de tone, dar are afaceri si în domeniul energiei regenerabile.

În acelasi timp, el este o voce puternica de foarte multi ani si în cadrul LAPAR, organizatie reprezentativă a fermierilor români.

Fermierul oltean consideră că prioritățile momentului pentru dezvoltarea business-urilor din agricultură sunt modificarea legii fondului funciar, din cauza căreia există numeroase probleme legate de fărâmițarea terenurilor, dar și a legii contractelor de arendă. Durata medie ar trebui să fie de cel puțin 7 ani pentru a putea face un business plan, a mai precizat agricultorul.


Citește și – 360 mil euro pentru femeile din agricultură


 

ÎNSCRIE-TE ACUM!

Comentează

Adresa de email nu va fi publicată

Mulțumim