Marius Micu, MADR: Ar trebui să înțelegem mai bine ce înseamnă ferma de familie

Secretarul de stat în Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Marius Micu, spune că fondurile europene, fie că vorbim de Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR) sau de Fondul European de Garantare Agricolă, pot să constituie unelte importante care să sprijine creșterea dimensiunii economice a exploatațiilor mici.

“Aș vedea ferma de familie ca un instrument viabil ce trebuie susținut și probabil că este necesar să înțelegem mai bine ce înseamnă ferma de familie și la ce ne referim. Din punctul meu de vedere, nu aș vrea să facem confuzia că ferma de subzistență este echivalentul unei ferme de familie și poate de aici ar trebui să construim un pic și să definim foarte bine ce înseamnă, cum ar trebui să arate această fermă de familie pe care să o sprijinim”, a declarat pentru FoodBiz Marius Micu.

El spune că pe lângă ferma de familie, mai vede viabilă și cooperativa agricolă.

“Avem două cooperative care ne interesează acum, de gradul I și II, în sensul că fermele de subzistență pot merge foarte bine într-un program bine susținut în cooperative de gradul I. Exploatațiile medii pot merge către cooperative de gradul II”, a mai precizat Micu.

Ferma de familie trebuie condusă către un sens comercial economic, ceea ce presupune o formă juridică care să aibă  în componența sa din punct de vedere al acționariatului membri ai familiei. În același timp, sunt și unele aspecte lămurit, cum ar fi de exemplu, până unde unde putem vorbi din punct de vedere al dimensiunii economice în cazul fermei de familie, mai arată secretarul de stat.

“Va trebui, din punctul meu de vedere, să avem un studiu foarte bine definit în care să se contureze această nouă orientare spre ferma de familie. La nivelul UE a fost un subiect intens dezbătut încă dinainte de acest exercițiu financiar, dar cum Românnia are particularitățile sale, cred că este momentul să discutăm despre această fermă de familie”, a spus Micu.

Sprijin pentru formele asociative

Marius Micu spune că este necesară susținerea formelor asociative. Cooperativele agricole pot oferi o alternativă viabilă acelor producători care nu îndeplinesc condițiile minime pentru eligibilitate din punct de vedere al acesării fondurilor europene.

“Cooperativele agricole pot să răspundă fermelor sau exploatațiilor mici și medii, dar este necesar să avem programe în paralel și pentru exploatațiile mari și să găsim surse de finanțare. Din punct de vedere economic, va trebui să avem o politică pentru fermele mici și mijlocii și de cealaltă parte pentru exploatațiile mari”, a mai precizat Micu.


Marius Micu va fi prezent în calitate de moderator în data de 3 iunie la conferința “Dezvoltare accelerată prin asociere, parteneriate și impact tehnologic” organizată la Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară (USAMV) din București în cadrul FoodIntelForum 2021.

FoodIntelForum.ro, cel mai mare și important eveniment internațional al primăverii din România în agribusiness, producție alimentară, producție de băuturi, retail și HoReCa, încheie seria manifestărilor din acest an cu două sesiuni de excepție ce vor avea loc în aceeași zi – 3 iunie 2021 – la Academia de Știinţe Agricole și Silvice “Gheorghe Ionescu-Şişeşti” (ASAS) și Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară (USAMV) din București.


Citește și – Prioritățile în agricultură, văzute de fermieri


 

ÎNSCRIE-TE ACUM!

Comentează

Adresa de email nu va fi publicată

Mulțumim