Sudanezii fac treaba pe câmpuri în locul românilor

Sudanezi în agricultură. În timp ce românii se duc să muncească în Germania, Italia sau Spania, nouă ne fac treaba africanii.

Ionuț Constantin Olteanu, managerul Agromad Crops, care administrează peste 14.000 hectare de teren agricol în județe din sudul și sud-estul țării, spune că a ajuns să-i prefere pe sudanezi românilor, pentru că sunt obișnuiți cu căldura și gradele în plus, le place munca, iar în plus nici nu beau.

Trebăluiesc non-stop, ca niște “robeței” pe câmp sau oriunde unde îi trimite și se bucură pentru fiecare ban câștigat, pentru că acasă nevoile sunt mari. Și au și de ce să fie mulțumiți, pentru că la noi primesc circa 500 de euro pe lună, față de 25 de euro, cât câștigau în țara lor.

“Sunt 25 de sudanezi care se aflau deja în România și pe care i-am preluat eu. Le asigurăm cazare și masă, iar contractele sunt pe doi ani. Muncesc la spații verzi, în agricultură, la usturoi, unde este nevoie. Sunt isteți, mult mai recunoscători decât românii și nu beau”, a declarat pentru FoodBiz Ionuț Olteanu.

De fapt, sunt oameni tineri, cu vârste între 25 și 30 de ani, în general, care s-au adaptat repede la condițiile din țara noastră, au început să vorbească românește, și-au făcut prieteni și au început să se simtă la noi ca la ei acasă.

Nevoia de forță de muncă

Lipsa forței de muncă este o problemă stringentă care afectează nu doar agricultura, ci întreaga economie românească. Pur și simplu, la noi nu prea mai are cine să muncească, mai în glumă mai în serios, jumătate dintre români au luat drumul străinătății, iar în țară au rămas mai mult bolnavii și cei în vârstă, care n-au putut să plece afară…

„România nu mai este competitivă, așa cum era acum 20 de ani. În timp ce românii preferă să muncească în străinătate, la noi sunt aduși muncitori din Africa. Trebuie să te miști dacă vrei să reziști pe piață. Nu știu dacă din cei 850 de angajați pe care îi avem la nivel de grup, sunt 100 așa de serioși și de muncitori precum cei sudanezi”, recunoaște Ionuț Olteanu.

Poate nu strică ceva concurență și pentru români chiar în țara lor!


Citește și – Ilie Popescu: Din zece elevi care vin în practică, doar doi-trei sunt interesați de fermă


 

ÎNSCRIE-TE ACUM!

Comentează

Adresa de email nu va fi publicată

Mulțumim