Nicolae Sitaru: De ce nu se irigă în România

Nicolae Sitaru, Președintele Asociației Producătorilor de Porumb din România (APPR)  declară că fermierii români evită să investească în irigații deoarece posibilitatea de a recuperare a acestora este destul de slabă. Iar pentru fermierii care au terenuri arendate, legislația este destul de neclară.

”Fermierii nu irigă în România din mai multe motive. Unul dintre ele fiind din cauza legislației neclare iar a investii în irigații înseamnă o investiției de aproximativ 2.500 – 3.000 de euro pe hectar și de regula terenurile respective nu sunt proprietatea fermierilor și sunt arendate. Deci legislația este neclară atât cu privire la investiția în sine de irigații dar și cu contractele de arendă. Ele sunt relative și multe se fac de la an la an. Și al doilea motiv este că și statul trebuie să se angajeze în investițiile pe care le face serios, și să le facă cum trebuie. Dar dacă te uiți la stat și vezi că vrea să facă o investiție de mântuială, să te face să irigi, să investești și peste doi ani nu mai ai apă, devine o problemă. ”

Concret, trebuie creată o legislație precisă pentru irigații atât pentru fermierii cu terenuri proprii cât și pe cei cu terenuri arendate.

”O prioritate este să lămurim situația apei din agricultura României. Dacă este să o facem trebuie făcută temeinic. Cred că trebuie să ne gândim la soluții prin care să găsim să adunăm apa care este în exces toamna, primăvara, iarna și să o păstrăm în niște zone pe care să o folosim vara. Pentru că atunci când este secetă și râurile sunt secate. De regulă primul consumator care este oprit, în situații extreme, este agricultura, și implicit irigațiile” a mai declarat Nicolae Sitaru.


Citește și – Emil Dumitru, despre legea arendei


 

ÎNSCRIE-TE ACUM!

Comentează

Adresa de email nu va fi publicată

Mulțumim