Adrian Oros: Creștem exportul de produse ecologice

Ministrul Agriculturii Adrian Oros susține că exportul de produse ecologice cu mare valoare adăugată, elaborate și procesate, ar putea să constituie o bună oportunitate pentru România de a putea să pătrundă pe piețele din UE.

Pentru că trebuie să recunoaștem, cu produse precum carne sau lactate, clar nu avem nicio șansă.

După cum se știe, țara noastră este un mare exportator de materii prime, care se reîntorc sub formă de produse finite, ceea ce atârnă greu în balanța agroalimentară.

“Din nefericire și la producția ecologică ne comportăm la fel ca și la producția convențională. Exportăm foarte multă materie primă și de mult ori o reimportăm sub formă procesată. Și ar fi o oportunitate foarte mare pentru ca aceste produse ecologice  să fie procesate în țară și exportate pe piața europeană în țări puternice, care consumă foarte mult din aceste produse ecologice. Numai acolo am putea intra cu produse gen miere, fructe de pădure… noi livrăm doar materie primă chiar și acum, în loc să le procesăm, în rest, cu produse gen lapte, carne nu avem cum să pătrundem”, a declarat pentru FoodBiz Ministrul Agriculturii Adrian Oros.

Deficitul României în comerțul cu produse agroalimentare a crescut cu peste 31% în primul semestru din acest an, comparativ cu perioada similară din 2020, totalizând 1,27 miliarde de euro.

Editor – Alexandra Băncilă


Citește și – Agricultura ecologică din România, departe de nivelul din UE


 

ÎNSCRIE-TE ACUM!

Comentează

Adresa de email nu va fi publicată

Mulțumim