Ungaria: Verzii atacă sistemul UE de subvenții agricole

Ministerul Agriculturii din Ungaria a lansat un atac usturător la adresa grupului politic Verzilor/ALE, după publicarea unui raport acuzator care detaliază utilizarea abuzivă a banilor din subvențiile UE pentru agricultură în țară.

Raportul publicat în 26 februarie a evidențiat dovezi ale unui abuz sistemic în curs de desfășurare a finanțării Politicii Agricole Comune (PAC) în cinci țări din Europa Centrală și de Est (ECE), inclusiv Ungaria.

Oferind perspective din fiecare țară, raportul, care urmărește mai multe investigații importante privind utilizarea abuzivă a subvențiilor agricole UE în ultimii ani, a concluzionat că implementarea acestor fonduri este o chestiune „foarte problematică” în toate țările.

Numind raportul drept „tsunami de minciuni”, Ministerul Agriculturii din Ungaria a răspuns la acuzații într-un comunicat, condamnând raportul pentru „o nerespectare totală a faptelor”.

„Ungaria are unul dintre cele mai stricte și mai sofisticate sisteme de monitorizare în ceea ce privește plata subvențiilor agricole, care nu este doar supus unei acreditări stricte, ci este și revizuit în mod regulat de Comisia Europeană și Curtea de Conturi Europeană”, se arată în comunicat.

Fără contradicție

Ca răspuns, europarlamentarul Verzilor Viola von Cramon, membră a comisiei de control bugetar, a declarat pentru EURACTIV că declarația guvernului „nu contrazice nicio frază din studiul nostru”.

„Majoritatea fondurilor PAC ajung în mâinile unor foarte puțini oameni și niciunul dintre aceste fapte nu a fost infirmat de către ministerul ungar”, a spus ea.

În loc să scrie „scrisori de propagandă fără temei și să folosească statistici care nu dovedesc nimic”, guvernul ungar ar trebui să se concentreze pe realizarea unei PAC care să funcționeze pentru fermierii maghiari, mai degrabă decât doar pentru câțiva proprietari de terenuri, politicieni guvernamentali și membri ai familiei lor, a adăugat ea.

„Ministerul ungar ar trebui să se asigure că toți fermierii au acces egal la pământ, atât în ​​arendă, cât și pentru proprietate. Ungaria, la fel ca toate statele UE, ar trebui să sprijine o mai mare transparență în plătirea fondurilor PAC și să impună plafonarea fondurilor agricole.”

Schimbul are loc într-un moment cheie pentru reforma PAC, în timp ce negociatorii decid să încheie discuțiile pe această temă în următoarele săptămâni.

Sursa: Euractiv

Editor – Irina Bogdan


Citește și – Hipermarketurile străine din Ungaria obligate să doneze alimente


 

ÎNSCRIE-TE ACUM!

Comentează

Adresa de email nu va fi publicată

Mulțumim