Nicolae Istudor – România poate juca un rol important pe piața cerealelor

România nu are probleme cu securitatea alimentară, iar problemele stârnite în această piață de războiul din Ucraina reprezintă mai degrabă o oportunitate pentru țara noastră. Piețele internaționale de cereale urmează să explodeze, pe fondul conflictului, iar România poate să își întărească poziția, potrivit lui Nicolae Istudor, Rector al ASE, specializat pe economie alimentară.

Nu intră în discuție ca România să aibă probleme privind securitate alimentară, în contextul conflictului dintre Rusia și Ucraina. Rezervele de cereale sunt în regulă și nu avem probleme de asigurare a continuității ofertei pe piață”, menționează Nicolae Istudor.

Trebuie să fim atenți cu orice spunem în această direcție. Orice semnal crează elemente de speculație, iar în prezent nu este cazul.”

Istudor a amintit de ceea ce s-a întâmplat recent pe fondul unor zvonuri răspândite pe rețelele sociale, în urma cărora oamenii s-au repezit să cumpere benzină și ulei de teamă că aceste produse se vor scumpi dramatic.

Este vorba de efectele emoționale, care conduc la fenomene de speculă. Am văzut cu toții ce s-a întâmplat cu benzina, cu uleiul, de la niște zvonuri”, a spus Istudor.

România ar putea să umple golurile lăsate de Ucraina și Rusia în piața cerealelor (Rusia fiind blocată de sancțiuni, iar producția din Ucraina fiind afectată de devastările luptelor).

Ar trebui să valorificăm capacitățile de producție de cereale a României, pentru că această piață va exploda, în contextul războiului, care lasă piețele globale fără doi mari exportatori”, a declarat specialistul în economie alimentară.

 

Sursă: wall-street.ro

Editor: Prepeliță Iulia


 

ÎNSCRIE-TE ACUM!

Comentează

Adresa de email nu va fi publicată

Mulțumim