Comercianții din piețe și magazine, la control ANPC

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) anunță că va controla toţi agenţii economici din pieţe şi din magazine care, în perioada de Paşte, practică preţuri speculative la alimente, a anunţat preşedintele ANPC, Horia Constantinescu.

Până în acest moment, ANPC a derulat 151 de controale la nivel naţional şi a dat amenzi de peste 600.000 de lei.

Controalele vor continua şi în aceste zile, iar consumatorii ar trebui şi ei să sancţioneze comercianţii care cer preţuri prea mari şi să nu mai cumpere de la ei.

„Comerţul este liber în România şi preţurile sunt permise indiferent de adaosul comercial. Trist este că exact o parte dintre cei care se plângeau de majorarea preţurilor la combustibil sau la energie, la utilităţi în general, sunt probabil unii dintre cei care probabil astăzi aşează pe tarabe preţuri speculative legate de acest moment. ANPC face tot ceea ce îi stă în putinţă, dar avem nevoie de sprijinul consumatorilor să fie şi ei cei care sancţionează.

Dacă un furnizor de carburanţi n-ar fi avut în ziua respectivă niciun consumator, sancţiunea ar fi fost mult mai mare decât amenzile mult prea mici pe care le aplică autoritatea noastră. Astăzi se achită jumătate din minim şi se ajunge în situaţia în care marii operatori comerciali plătesc 500 de lei”, a spus Constantinescu.

Dacă preţul este afişat corespunzător, nicio autoritate nu poate interveni pe piaţa liberă, nu există o lege care să oprească specula, iar lucrul acesta ţine de bunul simţ al comerciantului.

„Dar vom vedea dacă respectivul comerciant este cu adevărat producător. Este tema principală pe care Ministerul Agriculturii a solicitat-o tuturor autorităţilor implicate, să vedem dacă cei care astăzi comercializează la preţ speculativ sunt ceea ce pretind a fi. Acţiunea, chit că am devoalat-o înaintea începerii, cu siguranţă nu-i va împiedica pe aceştia să fugă cu roşiile şi cu morcovii de pe tarabă.

Cu siguranţă îi vom găsi acolo, pentru că ceea ce nu v-am spus este piaţa cu care vom începe această acţiune. Dar cu siguranţă unora le vom face Paştele foarte frumos, vor primi de la Iepuraş un control ANPC”, a susţinut preşedintele instituţiei.

Aceştia riscă să nu mai poată comercializa produsele respective.

„Neavând documente de provenienţă autentice, adevărate, acele alimente nu pot rămâne la comercializare. Vom vedea care vor fi măsurile.

În cazul în care comercianţii care au preţuri mari demonstrează că au toate documentele valide, ANPC nu poate să facă nimic.


 

Comentează

Adresa de email nu va fi publicată

Mulțumim