Comisia Europeană: Recoltă mai bogată de mere în 2022

Creștere mare a recoltei de mere în Europa în acest an, care ar putea ajunge la 12 milioane de tone și a procentului de mere procesate, se arată într-un raport dat publicității de Executivul UE.

Recoltele dintre anii 2019- 2021 au fost sub media pe 5 ani, prețuri mari și cerere susținută, dar se estimează că producția de mere în Uniunea Europeană pentru sezonul curent (2021/22) se va ridica la aproape de 12 milioane de tone, având o creștere de 2% față de anul precedent.

Potrivit Bruxelles-ului, este posibil ca din cauza înghețurilor de anul trecut, pomicultorii francezi și italieni să recolteze mai puține mere decât anul trecut.

Calitatea s-a dovedit a fi mai bună și cantitatea mai mare cu vreo 3% decât anul trecut. Aceasta, în situația în care în Uniunea Europeană, în întregime, se înregistrează un minus de 23%, iar țările mari producătoare au minus de 30%, cum ar fi Polonia, minus 46% – Germania”, a notat directorul asociației Producătorilor și Exportatorilor de Fructe „Moldova Fruct, Iurie Fală.

Polonia, cel mai mare producător de mere din Uniunea Europeană (UE), se așteaptă la o recoltă bună, de peste 4 milioane de tone, reprezentând o creștere de 13% față de anul precedent. Cu toate astea, Polonia va avea probleme din cauza lipsei de oportunități pentru exportul merelor. Cel mai probabil, o mare parte din mere vor fi trimise la procesare (+34% față de anul trecut).

În total, la nivelul UE, se preconizează că vor fi vândute aproximativ 6 milioane de tone de mere proaspete pentru consum (-5% anual) și 5,3 milioane de tone pentru procesare (+12% anual).

În 2021/22, exporturile UE de mere procesate ar putea crește cu 33%, din cauza dificultăților cu care se confruntă alte țări vecine producătoare, în special Ucraina. Se preconizează că importurile UE de mere procesate vor atinge cel mai scăzut nivel din istorie, scăzând la 900 000 tone (-19% comparativ cu anul trecut).

Din cauza actualului război dintre Rusia și Ucraina, importurile de mere din Ucraina vor fi cel mai probabil oprite. În sezonul 2020/2021, Ucraina a exportat 30 000 de tone de mere în UE.

Sursă: Agrointel.ro

Editor: Prepeliță Iulia


 

Comentează

Adresa de email nu va fi publicată

Mulțumim