Brânza americană acaparează Europa

Renumită pentru diversitatea brânzeturilor precum gouda, brie sau mozzarella, Europa se confruntă cu probleme de aprovizionare a laptelui astfel că brânza ieftină din Statele Unite Americane a început să fie preferată de consumatori, potrivit Bloomberg, citat Agerpres.

Mary Keough Ledman, analist la banca Rabobank, declară că prețurile scăzute la brânza americană ar putea duce la achiziționarea acesta din ce în ce mai mult peste hotare.

Creșterea costurilor de producție de lapte și brânză se resimte în special în Europa. Din cauza secetei și a actualului război Ucraina-Rusia, prețurile la porumb a crescut acesta având un efect asupra prețurilor la nutrețurile pentru animale. Costurile au crescut și în ceea ce privește mâna de lucru, energia și echipamentele, ducând la diminuarea livrărilor de lapte.

Nate Donnay, directorul companiei de finanțare StoneX Group Inc. declară că fermierii europeni sunt reticenți în majorarea producției din cauza severelor normelor de mediu ce vor fi implementate.

Conform datelor eliberate de U.S. Census Bureau, în luna februarie 2022, Europa a importat 306 tone de brânză din SUA, de trei ori mai mult decât media multianuală pentru luna respectivă. Țările de Jos au o serie de mari firme de traiding și este posibil ca acestea să importe brânză din SUA cu scopul de a re-exporta la nivel mondial.

Chiar dacă acest număr crește, exporturile de brânză ale Satelor Unite către Europa sunt relativ mici. În trecut, SUA a exportat în Europa mai puțin de 2.000 tone de brânză anual, iar producția UE este mai mare de 10 milioane de tone pe an.

 

Sursă: Agerpres

Editor: Alexandra Băncilă


 

Comentează

Adresa de email nu va fi publicată

Mulțumim