Costel Vînătoru pregătește un noi soi de usturoi românesc

Un noi soi de usturoi românesc, Basarab, urmează să fie omolodat de Banca de Resurse Genetice Vegetale – Buzău, a anunțat cercetătorul Costel Vînătoru.

Principalele calități ale acestei specii este faptul că se remarcă prin potențialul mare de producție, căpățâni de 50-70 g compuse din 6-12 bulbili (căței), arată directorul Băncii de Gene de la Buzău.

Basarab va fi al treilea soi de usturoi românesc ce va fi omolgat de către cercetătorul Costel Vînătoru, după Benone și Râmniceanu.

Costel Vânătoru“Deși în România putem considera usturoiul o specie endemică, cu varietăți întâlnite în flora spontană la care se adaugă și populațiile locale vechi de usturoi, specia a fost total neglijată în cultură, România devenind dependentă de importuri!

Ca urmare a măsurilor de sprijin luate de MADR pentru a reabilita această specie în cultură, concomitent cu interesul pe care Banca de Resurse Genetice Vegetale – Buzău îl acordă speciei, am reușit promovarea crescândă de la an la an a acestei plante, aliment și condiment, iar ca efect, importurile s-au diminuat în favoarea producătorilor români.

Este recunoscut interesul pe care l-am acordat cercetării usturoiului, elaborând o valoroasă colecție compusa din peste 50 de genotipuri, la loc de cinste fiind populațiile locale vechi ”made in” Râmnicu Sărat, de Moldova, de Copalău, de Cenad, de Dărăști dar și cunoscutul soi tradițional Călugaresc, varietate perenă care se înmultește atât prin bulbili aerieni cât și prin bulbili subterani.

Colecția de germoplasmă la aceasta specie a fost valorificată până în prezent cu obținerea de 3 noi soiuri: primul omologat si brevetat sub denumirea de Benone (ca semn de prețuire și omagiu pentru prietenul Benone Sinulescu) și pentru faptul ca în programul de ameliorare și obținere a soiului s-a folosit o resursă veche din soiul de Siriul, cel de-al doilea omologat sub denumirea de Râmniceanu, varietate ameliorata din cunoscutele populații de usturoi de Râmnicu Sărat.

Cel de al treilea soi este în curs de omologare sub denumirea de Basarab, reprezintă ultima creație a BRGV Buzău. Această specie se remarcă prin potențialul mare de producție, căpățâni de 50-70 g compuse din 6-12 bulbili (căței)”, a anunțat Costel Vînătoru pe Facebook.


 

ÎNSCRIE-TE ACUM!

Comentează

Adresa de email nu va fi publicată

Mulțumim