BioLavanda exportă 80-90% din uleiul de lavandă

BioLavanda, fondată de Diana Palco împreună cu soțul ei în 2015, se ocupă de cultivarea lavandei pe 7 hectare, în localitatea Delureni din județul Bistrița-Năsăud. Florile de lavandă sunt exportate către Uniunea Europeană și Asia iar o mare parte din producția procesată în uleiuri esențiale de lavandă este de asemenea exportată.

În 2015, când a început povestea BioLavanda, în România nu erau prea multe culturi de lavandă şi astfel am făcut o pepinieră, ne-am autorizat, iar apoi, pe lângă partea de producere a butașilor, am început și noi propriile culturi, altfel că astăzi suntem producători autorizați pentru 22 de soiuri de lavandă şi avem 7 hectare cultivate cu lavandă“, a povestit Diana Palco, cofondator al BioLavanda, în cadrul emisiunii ZF Agropower, un proiect susținut de Banca Transilvania.

Diana Palco, recomandă clienților ei care doresc să înceapă o afacere în producția de lavandă, să înceapă pe suprafețe mici, cu un număr minim de 200-500 de butași și să aleagă soiul de lavandă potrivit produselor pe care doresc să le proceseze: producție de ulei, de cosmetice, de produse decorative or alimentare.

Soiurile noastre sunt aclimatizate pentru toate zonele din țară și se adaptează fără nicio problemă, indiferent că e zonă de câmpie, de deal sau de munte. Lavandă nu este o plantă pretențioasă, însă trebuie plantată în zone însorite, pentru că nu îi place umbra şi cel mai importantă este să fie solul bine drenat, să nu băltească apa, căci dacă există multă umiditate în sol riscă să se îmbolnăvească plantele şi să nu se dezvolte corespunzător“, a specificat Diana Palco.

Biolavanda produce într-un an 400-500 de kg de ulei esențial de lavandă iar 80-90% din acesta este vândut către export în țări precum Franța, Germania și Spania. Se exportă și florile de lavandă, cât și butași, în Uniunea Europeană, iar în anul 2021 s-a exportat și către Iordania, o jumătate de hectar de lavandă.

În anul 2020, BioLavanda a avut o cifră de afacere de 137.000 de lei cu un profit de 87.000 de lei, conform site-ului Ministerului de Finanțe.

Mai multe pe: Ziarul Financiar

Editor: Alexandra Băncilă


 

ÎNSCRIE-TE ACUM!

Comentează

Adresa de email nu va fi publicată

Mulțumim