Prețul porumbului continuă să crească

În contextul războiului din Ucraina, cotaţia porumbului continua să crească, atingând, joi, cel mai ridicat nivel de după 2012 la bursa de la Chicago, pe măsură ce acest conflict sufocă livrările, iar condiţiile meteo nefavorabile pun în pericol culturile în cele două Americi, transmite Bloomberg.

La acest moment, silozurile din Ucraina sunt încă pline cu cerealele de anul trecut, iar războiul afectează de asemenea însămânţările. Aceste pierderi pe partea de ofertă îi determină pe cumpărători să se îndrepte spre alte regiuni însă producătorii din America de Nord şi America Latină se confruntă cu evoluţii meteo nefavorabile.

În Brazilia, un mare cultivator şi exportator mondial de porumb, regiunea din centru-vest a avut o lună aprilie secetoasă, ceea ce a afectat porumbul în ultima fază de creştere înainte de recoltat. În cazul SUA, unde porumbul tocmai este însămânţat, solul ud şi temperaturile scăzute au făcut ca însămânţările să cunoască cel mai lent start de după 2013.

Toate aceste îngrijorări cu privire la producţie au provocat joi la bursa de la Chicago o creştere de 0,9% a cotaţiilor futures la porumb până la 8,1975 dolari per bushel, apropiindu-se de valoarea record înregistrată în urmă cu zece ani. Această apreciere, împreună cu preţurile în creştere explozivă la oleaginoase, riscă să majoreze şi mai mult costul alimentelor, care sunt deja la un nivel record şi contribuie la o inflaţie ridicată în întreaga lume.

“Porumbul a ajuns în zona în care se vorbeşte de raţionalizarea cererii”, susţin analiştii de la banca Rabobank, care şi-au revizuit estimările privind preţul mediu în al doilea trimestru până la 8,25 dolari per bushel. “Consumatorii sunt şocaţi de costurile actuale, dar tocmai asta este ideea: livrările sunt în pericol, iar siguranţa vine cu un preţ ridicat”, adaugă analiştii Rabobank.

De la începutul acestui an şi până în prezent cotaţia porumbului a crescut cu 38% la bursa de la Chicago. Tot joi au crescut şi cotaţiile la grâu, revenind peste pragul de 11 dolari per bushel, în timp ce cotaţiile la soia boabe au rămas stabile.

În acest context al cotaţiilor ridicate, se înmulţesc îngrijorările cu privire la insecuritatea alimentară în ţările în curs de dezvoltare. SUA au anunţat că vor recurge la capacităţi de finanţare de urgenţă, care nu au mai fost folosite după 2014, pentru a putea oferi ajutoare alimentare în valoare de 670 de milioane de dolari ţărilor care sunt în pericol de foamete din cauza invaziei ruseşti a Ucrainei.


 

ÎNSCRIE-TE ACUM!

Comentează

Adresa de email nu va fi publicată

Mulțumim