Războiul din Ucraina și industria uleiului

Războiul din Ucraina a provocat un deficit de ulei de floarea soarelui în mai multe țări precum Marea Britanie și Franța.

Producătorii de alimente din Marea Britanie au primit dreptul de a recurge la variante alternative, pentru a putea rezolva deficitul de aprovizionare provocat de războiul din Ucraina.

Autoritatea de reglementare în domeniul alimentar din Marea Britanie, potrivit Agerpres, a propus înlocuirea uleiului de floarea soarelui cu alte uleiuri vegetale.

Piața de ulei de floarea soarelui din Ucraina, fiind cea mai mare din lume, a fost blocată ca urmare a invaziei rusești, provocând probleme foarte mari companiilor în a face rost de ulei de floarea soarelui. Fiind responsabilă pentru aproximativ o treime din livrările mondiale de ulei comestibil, Indonezia a interzis exporturile de ulei de palmier.

U.K. Food Standards Agency a permis companiilor producătoare de alimente să înlocuiască uleiul de floarea soarelui cu uleiul de palmier rafinat, uleiul de soia și uleiul de cocos, însă pe eticheta acestor produse trebuie oferite cât mai multe informații juste.

Franța a permis și ea companiilor dreptul a solicita înlocuirea uleiului de floarea soarelui și modificarea rețetelor, pentru o perioada de șase luni. Însă aceasta nu a cerut modificarea etichetelor.

Companiile care fac publicitate produselor lor că nu conțin ulei de palmier sau organisme modificate genetic vor trebui să modifice informațiile de pe etichetă dacă acest lucru nu mai este valabil, a informat Ministerul Agriculturii.

Sursă: Wall Street

Editor: Niculae Iuliana-Elena


 

ÎNSCRIE-TE ACUM!

Comentează

Adresa de email nu va fi publicată

Mulțumim