Prețul grâului continuă să crească

Decizia Indiei de a interzice exporturile, în contextul în care un val de căldură a afectat culturile de grâu, majorează preţul grâului la nivel global. Oricum, în acest an, preţul grâului a crescut cu aproximativ 60% pe pieţele mondiale.

Guvernul indian arată, însă, că va permite în continuare exporturile susţinute de scrisori de credit care au fost deja emise şi către ţările care solicită livrări “pentru a-şi satisface nevoile de securitate alimentară”. Interdicţia nu este permanentă şi ar putea fi revizuită.

Decizia a fost criticată, însă, de miniştrii agriculturii din cadrul Grupului celor şapte naţiuni (G7), reuniţi în Germania.

“Dacă toată lumea începe să impună restricţii la export sau să închidă pieţele, acest lucru ar agrava criza”, a declarat ministrul german al alimentaţiei şi agriculturii, Cem Ozdemir.

G7 este o organizaţie formată din cele mai mari şapte economii avansate din lume, care domină comerţul global şi sistemul financiar internaţional. Acestea sunt Canada, Franţa, Germania, Italia, Japonia, Marea Britanie şi Statele Unite.

India este al doilea mare producător de grâu din lume, însă nu este un exportator important, deoarece cea mai mare parte a recoltei sale este vândută pe pieţele interne. Înainte de interdicţie, India îşi propusese să livreze anul acesta o cantitate record de 10 milioane de tone de grâu.

Preţurile mondiale ale alimentelor au atins un nou record în martie, după ce războiul din Ucraina a provocat un “salt uriaş”, potrivit Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU). Deși au scăzut uşor în aprilie, acestea rămân cu aproape 30% mai mari decât în aceeaşi perioadă a anului trecut.


 

Comentariile sunt închise