Crama Bratu oferă unul dintre cele mai bune vinuri din Europa

Numele familiei Bratu este asociat cu dezvoltarea podgoriilor din zona Tulucești, județul Galați. Această familie a început tradiția acum mai bine de 50 de ani când, Ioniță Bratu, se ocupa de toată suprafața viticolă din zona Tuluceștiului. Tot el este cel care a obținut primul premiu al podgoriei.

După preluarea afacerii de către cei 3 fii ai săi, pentru o perioadă de timp, aceasta a fost concentrată pe cultivarea cerealelor, însă în 2013, printr-un program de reconversie iniţiat de APIA, familia Bratu a dorit să readucă tradiţia viticolă acolo unde îi era locul, în memoria lui Ioniţă Bratu şi a soţiei sale, care între timp au trecut în nefiinţă. Astfel, au cultivat 45 de hectare doar cu soiuri nobile. Familia a produs inițial doar o cantitate mică de vin, destinată exclusiv consumului propriu, iar cea mai mare parte a strugurilor era vândută vrac. Nefiind profitabil să vândă doar struguri, aceștia s-au decis să investească în crearea unei crame, accesând un alt proiect, format din 50% fonduri europene, tot prin APIA, în valoare de 1,8 milioane de euro, foarte tehnologizat.

Pandemia și seceta din anul 2020 au făcut ca lansarea pe piață să fie dificilă, motiv pentru care familia Bratu a investit într-un sistem subteran de irigații și fertilizare.

Sistemul de irigare este îngropat la 45 de centimetri în sol pentru că seceta de anii trecuţi a fost atât de puternică, încât mare parte din apă s-ar fi evaporat. În acest fel, apa este direcţionată doar către rădăcina viţei de vie”, spune Sterian Bratu, cel care se ocupă de partea de tehnologie și procesare a strugurilor, face determinările fizico-chimice şi supraveghează inclusiv îmbutelierea vinului în sticle..

Crama prezintă două linii de fabricație: pe o linie se fabrică vinul clasic alb sau roze, iar pe cea de-a doua vinurile roșii sau cele albe aromate.

În prezent, crama Bratu este cea mai modernă din județul Galați având dotări de top inclusiv în materie de ambalare și depozitare, astfel, vinurile acestei crame sunt clasificate drept vinuri de calitate superioară. Sortimentul de vin – Pinot Gris Grand-Père Premium – a obținut anul trecut medalia de argint pentru calitate la Campionatul Internaţional de Rosé de la Cracovia (Polonia). Astfel vinurile cramei Bratu ajungând printre vinurile cele mai apreciate din Europa.

După acest succes, crama Bratu se pregătește pentru producerea vinurilor spumante ajutați fiind de un proiect finanțat cu fonduri europene prin APIA, câștigat, a cărui valoare depășește 200.000 euro ce vor fi investiți în rezervoare de păstrare a vinului și mustului, dar și într-o linie de etichetare și îmbuteliere.

Crama este un proiect de suflet, o revenire la origini, iar acest proiect este o încununare a ceea ce facem noi aici”. – Sterian Bratu.

Sursa: Adevărul

Editor: Stanca Emila


 

ÎNSCRIE-TE ACUM!

Comentează

Adresa de email nu va fi publicată

Mulțumim