Prima ciocolată fără cacao din lume

Pentru a face ciocolată fără cacao, compania de origine britanică WNWN reproduce începutul procesului de producție a ciocolatei, moment în care boabele de cacao proaspăt culese sunt fermentate. Începând cu data de 18 mai, cutiile lor ce conțin ciocolată neagră făcută în principal din orz fermentat și roșcovă vor fi disponibile, putând fi cumpărate online în Regatul Unit. Astfel, prin această lansare, compania speră să pună accent pe multitudinea de probleme etice având legătură cu modalitatea tradițională în care această delicatesă este produsă.

În ceea ce privește procesul de transformare a semințelor de cacao în ciocolată, se știe deja că acesta este unul complicat și de durată. Mai exact, după ce fructul arborelui de cacao este cules, el este tăiat și îi sunt extrase semințele, care trec, ulterior, prin mai multe zile de fermentare, fiind uscate la soare, iar apoi trimise către unitățile de procesare, unde sunt prăjite, decojite, măcinate într-o pastă, încălzite și amestecate pentru a scoate la iveală aroma unică.

Pe măsură ce multiple companii încearcă să reinventeze ciocolata folosind știința alimentelor, chimie, precum și diverse tehnici de cultivare a celulei, ciocolata fără cacao introdusă de WNWN este prima inițiativă de acest gen care pătrunde pe piața globală.

În esență, repetăm ceea ce producătorii de ciocolată fac de sute de ani.”, a precizat Johnny Drain din cadrul WNWN, având la bază o diplomă de doctorat în știința materialelor și fiind cunoscut pe scena alimentară europeană datorită metodei sale de folosi fermentația pentru a transforma alimentele. “Ceea ce ne diferențiază pe noi de alți oameni care lucrează în domeniul ciocolatei alternative este faptul că noi nu folosim biologia artificială sau agricultura celulară, și nici fermentarea de precizie. Noi ne bazăm foarte mult pe tehnicile tradiționale de fermentare, acelea pe care oamenii le folosesc de sute și mii de ani pentru a face unele dintre cele mai îndrăgite produse, precum oțetul, cafeaua, alcoolul, pâinea, etc.”

Cu un an în urmă, Johnny și-a unit forțele cu Ahrum Pak, director executiv și cofondator, care a renunțat la cariera sa în domeniul investițiilor bancare, pentru a desfășura o inițiativă nouă pe baza procesului de fermentație. În acest sens, l-a găsit pe Drain prin intermediul rețelei de socializare Instagram, cei doi conectându-se datorită pasiunii comune pentru gustul de ciocolată, deși nu sunt de acord cu modalitatea în care fructul de cacao este cultivat și crescut de către unele dintre cele mai mari companii alimentare din lume. Mai mult decât atât, convingerea că fermentația ar putea fi cheia spre ciocolata la care ei visează cu nerăbdare, dar fără problemele etice care o însoțesc în general, a fost cu siguranță argumentul decisiv pentru alegerea acronimului WNWN, ce vine de la “waste not, want not”, pronunțându-se, însă, “win-win”.

Ceea ce urmărim, de fapt, este să le dăm consumatorilor o alegere, corect? ”, spune Pak. “Nu trebuie să spunem mereu <<Nu știm de unde provine această ciocolată, nu suntem siguri ce se află în spatele ei.>> Dar dându-le oamenilor o alternativă, facem posibilă ameliorarea presiunilor puse asupra mediului înconjurător.”

Prețul unei cutii de ciocolată neagră premium produsă de WNWN este de 10£, echivalentul a 12.50$, despre care compania consideră că este aproximativ egal cu bomboanele de ciocolată premium făcute din cacao. În plus, Pak and Drain au confirmat planurile de extindere în viitorul apropiat și către alte produse, precum cafea, ceai sau vanilie.

Sursa: FOOD DIVE

Editor: Diana Butcă


ÎNSCRIE-TE ACUM!

Comentează

Adresa de email nu va fi publicată

Mulțumim