Anunț important privind Canalul Siret-Bărăgan

Licitațiile pentru Canalul magistral Siret-Bărăgan vor fi reluate, anunță ministrul Agriculturii, Adrian Chesnoiu, după trei ani de pauză, în care nu s-a mai întâmplat nimic, în contextul în care în 2019 au fost anulate 46 de licitații. Chesnoiu spune că irigațiile au buget nu doar pentru 2022, cât și pentru viitorii ani.

“Condițiile climaterice nicăieri în lume nu pot fi schimbate sau controlate, ce putem să facem este să investim în măsuri complementare care să combată efectele. Canalul Siret – Bărăgan, Etapa I o rescoatem la licitație, pentru că în 2019 când am plecat de la guvernare era licitația făcută, doar trebuia semnat contractul.

Au fost anulate 46 de licitații pentru 46 obiective de investiții. În acest an, am reușit să majorăm suma alocată pe programul național și să prelungim până în 2027, să aducem și desecarea și să mai intrăm într-o nouă abordare”,

a declarat Adrian Chesnoiu în cadrul conferinței „Finanțări în agri-business, retail și HoReCa în condiții de crize multiple. Echilibrare consum și asigurarea securității alimentare“, desfășurate la USAMV București sub cupola FoodIntelForum 2022.

Chesnoiu spune că vor fi reluate licitațiile abia acum, pentru că a trebuit să fie modificată Legea nr. 138/2004 a îmbunătăţirilor funciare. Foarte important: irigațiile au fost  prevăzute ca obiectiv strategic.

“Urgența vine din ceea ce faci. Ca să poți face ceva, ai nevoie de cadru legislativ.

Am majorat termeneul de implementare până în 2027, am alocat bugetul și există credite de angajament în bugetul pe anul acesta. Pentru mine sunt priorități. Anul acesta, o să repunem în funcțiune 24 de amenajări noi de irigații. Principalul obiectiv pe termen scurt este să digitalizăm ce avem în domenul irigațiilor. Nu știa nimeni câte din cele 88 amenajări de irigații pe care le avem sunt reabilitate. Proiectul de reabilitare a structurii de irigații a început în 2016 și doar 5 din cele 88 amenajări sunt reabilitate”, a mai precizat Chesnoiu.

Canalul magistral Siret-Bărăgan este un proiect aprobat de Nicolae Ceaușescu, dar care nu a fost finalizat nici până acum. El poate să asigure apa pentru irigații pentru circa 700.000 hectare de teren agricol din Câmpia Română, o zonă puternic afectată de secetă.

Adrian Chesnoiu susține că în urma lucrărilor de modernizare a infrastructurii de irigații, suprafața irigabilă se va mări până la circa două milioane de hectare, față de 1,3 milioane hectare ce pot fi irigate în prezent.


 

ÎNSCRIE-TE ACUM!

Comentează

Adresa de email nu va fi publicată

Mulțumim