Prețul îngrășămintelor cu azot, în scădere

Săptămânal, prețurile îngrășămintelor cu azot au început să scadă puternic. Aceasta scădere este semnificativă, deoarece azotatul de amoniu s-a ieftinit cu 35 euro/tona. Ureea este și ea mai ieftină cu 150 euro. Din aprilie, prețurile pentru azotatului au scăzut cu 300 de euro/tonă. Evoluția a fost similară pentru uree și soluția de azotat de amoniu-ureeaL. În schimb, prețurile pentru fosfatul diamoniacal DAP și potasiu au rămas neschimbate, la un nivel foarte ridicat.

Motivele scăderii prețurilor sunt în continuare aceleași. Pe de o parte există greva continuă a cumpărătorilor din cauza prețurilor ridicate. Pe de altă parte, există prețurile la gaze care au scăzut semnificativ și au scăzut recent și mai mult – ca fiind cel mai important factor de cost în producția de îngrășăminte. Este evident că fermierii și dealerii se rețin acum cu achizițiile lor. Nimeni nu vrea să piardă bani în această etapă. Pentru că dacă comercianții cu amănuntul cumpără și stochează acum, ar plăti fără îndoială mai mult dacă prețurile ar continua să scadă”, arată dr. Olaf Zinke, analist german, într-un material publicat în Agrarheute. Specialistul subliniază totodată că și fermierii sunt reținuți la rândul lor în a face achiziții de îngrășăminte în avans.

Gazul mai ieftin față de martie 2022

Prețurile actuale la gaz s-au consolidat pentru cel mai important preț indicator european „Natural Gas EU Dutch TTF” la un nivel de aproximativ 90 de euro pe MWh oră.

Având în vedere, o comparație pe termen lung, prețul gazului încă este scump, dar pentru distanțe mai lungi. Spre exemplu: la mare distanță de cei 230 de euro pe MWh care trebuiau plătiți la jumătatea lunii martie. Săptămâna trecută, prețurile la gaz erau încă peste 100 de euro pe MWh în medie, iar în aprilie gazul costa între 115 și 120 de euro pe MWh.

Dat fiind acest fapt, producătorii nu mai un argument atât de bun pentru a nu mai scădea prețurile îngrășămintelor, deoarece cel mai important factor de cost pentru producția de îngrășământ tip stick a scăzut cu 20 până la 25% numai din aprilie.

Un euro slăbit ”lucrează” împotriva ieftinirilor masive

Deoarece euro a pierdut mai mult de 10% din valoare din aprilie și se tranzacționează în prezent între 1,04 USD și 1,05 USD, se produc scăderi mai puternice ale prețurilor. Dar, totodată, importurile procesate în dolar au devenit mult mai scumpe.

DAP se menține în jur de 1.000 euro/tonă

Pe de altă parte, cel mai important îngrășământ cu fosfor – fosfatul de diamoniu (DAP) – a rămas neschimbat la puțin sub 1.000 de euro pe tonă. Prețurile pentru sarea potasică Korn-Kali, rămân ridicate (610 euro/tona), având chiar și o creștere de 200 euro.

Deși potasiu nu este deosebit de rar în Germania. Dar și aici, piața mondială și embargoul la export împotriva Belarusului și Rusiei fac prețurile.

Ureea s-a ieftinit și în SUA

În prezent, piața mondială transmite semnale de reducere a prețurilor, cel puțin pentru îngrășământul cu azot. Pe piața futures din SUA, ureea pentru livrare în iunie (20 mai) costă în prezent doar 622 USD pe tonă. Este o scădere de 40 USD de la începutul lunii mai și 265 USD de la mijlocul lunii martie.

Sursa: Agrointel

Editor: Niculae Iuliana Elena


 

Comentariile sunt închise