Guvernul forțează ieftinirea laptelui iar fermierii se plâng

Guvernul tocmai ce a anunțat că începând de luna viitoare, prețul la lapte scade cu 20% la raft pentru produsul care costă mai mult decât 7 lei pe litru. Oficial diferența va fi suportată în proporție de 10% de procesatori și 10% de retaileri.

„Vorbim despre un lapte premium, cel cu preț de peste 7 lei la raft. Dar fermierul cu se alege atunci? Întreb, pentru că mie, ca fermier, care iau 1,20 lei pe litrul de lapte, procesatorul, care are aceleași cheltuieli, oricum nu o să-mi dea în plus din cei 10% absolut nimic. Eu rămân tot la prețul acesta mic sau foarte mic”, și-a explicat nemulțumirea Fănel Nagy, proprietarul Lactate de Coc.

Acesta susține că măsura nu ajută nici fermierii și nici chiar populația. Acesta a explicat că mai corect ar fi să se acorde fermierilor un sprijin astfel încât aceștia să poată produce laptele la 50, 60 de bani, sub un leu, în felul acesta prețul ar scădea pe tot lanțul până la raft.

„Acesta e mai mult un fel de tam-tam, vrea Guvernul să arate că ajută și fermierii și populația, pentru că măsura respectivă vizează populația. Era mult mai logic să se primească niște bani de la Uniunea Europeană, cum au primit ungurii și polonezii, ca să poți produce, ca fermier, mult, ieftin și de calitate„ a declarat proprietarul Lactate de Coc.

Mai mult, aceste a precizat că nu este normal ca marii procesatori și magazinele să suporte pierderi.

Fermierul a explicat că laptele până ajunge la raft trece prin două – trei filiere, fiecare în parte implicând salarii și cheltuieli, care nu s-ar justifica, practic, dacă acesta ar suporta 10% din compensația prevăzută de autorități.

Sursa: wall-street

Editor: Irina Bogdan


Comentariile sunt închise