Fără etichete Nutri-Score, de la 1 mai

Magazinele nu vor mai avea voie să vândă alimente cu eticheta Nutri-Score, începând cu data de 1 mai, motiv pentru care au fost scoase la vânzare o grămadă de produse cu reduceri și de până la 70%.

Inițial, Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) a cerut ca măsura să fie aplicată din noiembrie 2022, însă la solicitarea producătorilor termenul s-a amânat până în mai 2023, potrivit Puterea.ro.

Eticheta Nutri-Score, cunoscută și ca semaforul alimentelor, prezintă prin cinci culori, de la verde la roşu, şi cinci litere, de la A la E, valoarea nutriţională pentru 100 g sau 100 ml dintr-un produs, pornind de la A verde închis, care înseamnă compoziţie nutritivă favorabilă, până la E portocaliu închis – compoziţie nutritivă nefavorabilă.

Mai trebuie spus și faptul că sistemul de etichetare Nutri-Score, dezvoltat de oamenii de știință francezi, nu este legiferat în România.

„Nutri-Score nu poate să reprezinte un barometru pentru decizia de a achiziţiona un produs „sănătos”, ci poate fi chiar înşelător”, declarau, anul trecut, reprezentanții ANPC.

Autoritatea a avertizat în septembrie 2022 Asociaţia Marilor Reţele Comerciale din România că nu este de acord cu introducerea sistemului Nutri-Score. Retailerii și-au anunțat furnizorii, care au început să șteargă cu markerul pictograma de pe produse. Ulterior, s-a revenit asupra termenului de la care comercializarea produselor cu eticheta Nutri-Score era interzisă, termenul de 1 noiembrie 2022 fiind prelungit până la 1 mai 2023.


 

Comentariile sunt închise