Petre Daea se așteaptă să intre și mai multe cereale din Ucraina

Ministrul Agriculturii Petre Daea a recunoscut, vineri, în cadrul întâlnirii cu omologul său din Ucraina, Mikola Solski, că se așteaptă să intre și mai multe produse din Ucraina în perioada următoare, după ce patru state vecine Ucrainei au blocat importurile, ba chiar și tranzitul de mărfuri din această țară.

 „În condițiile în care România a rămas singura poartă de intrare pentru import mă aștept și ne așteptăm ca să apară în România, din dorința de a prelua produsele din Ucraina, o cantitate mai mare ca până acum. Deci o situație mai dificilă pentru țară, în condițiile în care ceilalți și-au închis granițele”, a declarat Petre Daea.

La acest moment, România nu a restricționat importurile, în așteptarea unei comunicări oficiale de la Bruxelles preconizată pentru data de 25 aprilie. Monitorizează foarte atent, însă, volumele de materii prime agricole care intră în țară din Ucraina și efectuează controale în vamă pentru depistarea pesticidelor.

În fiecare săptămână, în ziua de luni, va exista un schimb de informații între cele două țări cu privire la cantitățile de cereale care intră în România, a precizat Daea.

„Semnalul pe care l-a avut Slovacia, cu privire la identificarea într-un lot de 1.500 tone de grâu de depășire a pesticidelor, fiind un semnal de alertă, în privința importului am luat următoarele măsuri, iar Mikola le-a apreciat ca fiind corecte, și anume să prelevăm probe în vamă. Aici sunt două aspecte, sunt birouri vamale în țară și acolo, și la frontieră. Pentru nevoia de a păstra fluidizarea traficului, în așa fel încât să facem două lucruri bune, să nu aglomerăm întrările în graniță, dar să ne asigurăm că produsul respectiv este în regulă. Până acum am procedat la prelevarea de probe la destinație, de data aceasta am considerat că este mai corect așa. Aceasta este măsura pe care am luat-o pentru produsele care se importă”, a mai afirmat Daea.

Săptămâna viitoare, ministrul Agriculturii din Ucraina se va afla din nou la București pentru a discuta cu Petre Daea.

După întâlnirea de la București de vineri, Mikola Solski se ducea la Sofia pentru a se întâlni cu omologul bulgar.


 

Comentariile sunt închise