UE interzice produse din surse asociate cu defrișări masive

Uniunea Europeană a interzis importul de produse alimentare asociate cu defrișarea ilegală, precum uleiul de palmieri, boabele de cacao și anumite tipuri de carne. Sunt vizate, de asemenea, boabele de soia, de cafea, anumite tipuri de lemn, hârtie, cauciuc și cărbuni.

Noile reglementări sunt menite să protejeze pădurile și să promoveze practicile agricole durabile. Această măsură este o parte a angajamentului UE de a stopa despăduririle și de a încetini schimbările climatice.

Totuși această inițiativă a fost criticată de către unii parteneri economici ai UE, precum Malaiezia, care a acuzat Uniunea Europeană de protecționism.

Potrivit noilor reguli, toți operatorii din lanțul alimentar UE vor fi responsabili pentru monitorizarea și raportarea produselor care ar putea fi legate de defrișări, și pentru a preveni răspândirea lor în spațiul economic european.

De asemenea, va exista un sistem de avertizare rapidă pentru produsele alimentare asociate cu despăduririle ilegale.

În cazul în care firmele din Uniunea Europeană nu respectă aceste reguli, ar putea fi sancționate cu amenzi care pot valora chiar și 4% din cifra de afaceri anuală a firmei.

Adesea, produse dăunătoare mediului au ajuns pe piață fără ca consumatorii să fie conștienți. Din fericire consumatorii europeni vor fi de acum siguri că nu sunt complici involuntari la defrișarea pădurilor atunci când mănâncă o ciocolată sau savurează o cafea bine meritată,”, a declarat europarlamentarul Christophe Hansen.

Legea a fost adoptată de către Parlamentul European cu 5552 voturi pentru măsură, 44 contra și 43 de abțineri. Măsurile urmează să fie discutate la nivelul țărilor membre, în vederea aplicării uniforme în toată Uniunea Europeană.

Sursa: Just Food

Editor: Emanuel-Cristian Lipciuc


Comentariile sunt închise