G7 cere prelungirea acordului cu cereale la Marea Neagră

Rusia amenință să renunțe la pact dacă nu sunt îndeplinite condițiile sale.

Grupul celor Șapte a cerut duminică „extinderea, implementarea completă și extinderea” unui acord cu cereale esențial pentru exportul produselor ucrainene prin Marea Neagră.

Miniștrii agriculturii G7 „au recunoscut importanța” acordului, în urma unei întâlniri de două zile la Miyazaki, Japonia. „Susținem cu fermitate extinderea, implementarea integrală și expansiunea” Inițiativei pentru cereale la Marea Neagră, au spus aceștia într-un comunicat.

Conform pactului, intermediat de Națiunile Unite și Turcia, aproximativ 28 de milioane de tone metrice de cereale ucrainene au fost exportate din iulie anul trecut, inclusiv în țările sărace care se confruntă cu criza alimentară globală.

Însă Rusia amenință să renunțe la acord dacă nu sunt îndeplinite cerințele sale, prevestind o revenire la blocada maritimă pe scară largă precum cea care a oprit exporturile de cereale ale Ucrainei în lunile de după invazia la scară largă a Moscovei, din februarie anul trecut. Kremlinul a avertizat că înmatriculările navelor vor continua doar până pe 18 mai.

„Condamnăm încercările Rusiei de a folosi hrana ca mijloc de destabilizare și ca instrument de constrângere geopolitică și reiterăm angajamentul nostru de a acționa în solidaritate și de a-i sprijini pe cei mai afectați de armamentizarea alimentelor de către Rusia”, au declarat miniștrii G7 în comunicat.

Fostul președinte rus Dmitri Medvedev a avertizat duminică pe Telegram că, dacă G7 va interzice exporturile către Rusia, Moscova va rezilia acordul cu cereale. Țările G7 iau în considerare o interdicție aproape totală a exporturilor către Rusia.

Apelul vine în vreme ce ministrul rus de externe Serghei Lavrov se așteaptă să se întâlnească cu secretarul general al ONU, António Guterres, la New York, în zilele următoare, pentru a discuta despre prelungirea acordului după 18 mai.

Sursa: Politico

Editor: Irina Bogdan


Comentariile sunt închise