Exporturile către Republica Moldova au crescut cu 61% în 2022

În anul 2022 au fost înregistrate exporturi de bunuri și servicii de peste 2,1 miliarde de euro din România către Republica Moldova. Aceasta reprezintă o creștere de 61% față de 2021 și de peste 134% față de anul 2020.

“România este acum unul dintre cei mai importanți parteneri comerciali ai Republicii Moldova, cu un volum total al exporturilor de bunuri şi servicii de peste 2,1 miliarde de euro în anul 2022. Aceasta reprezintă o creștere de circa 61% față de 2021 şi peste 134% față de anul 2020. Peste 3.800 de firme înregistrate în România au realizat exporturi în Republica Moldova pe parcursul anului trecut. Totodată, importurile de bunuri și servicii din Republica Moldova au depășit anul trecut pragul de un miliard de euro, fiind în creștere cu aproximativ 64% față de 2021 şi cu peste 94% în raport cu anul 2020”, a spus Leonardo Badea, Viceguvernatorul Băncii Naționale a României, la Conferința anuală BNR – ASE cu tema “Navigând printre crize suprapuse”.

România importă din Republica Moldova produse agricole moldovenești (vin, fructe și legume). România exportă mașini, echipamente și diverse bunuri de larg consum.

În Oficiul Registrului Comerțului sunt înregistrate aproape 3.800 de companii cu capital moldovenesc sau mixt, din care peste 1.000 au fost active pe parcursul anului 2021.

Investițiile reprezintă o altă componentă importantă pentru cooperarea economică a celor două țări. Viceguvernatorul BNR declară că aceste investiții sunt foarte importante în modernizarea economiei Republicii Moldova și creează locuri noi de muncă și oportunități pentru cetățenii lor.

“Deşi în prezent există o singură companie din Republica Moldova listată la Bursa de Valori Bucureşti, acest exemplu arată potenţialul de listări transfrontaliere şi beneficiile pe care acestea le pot aduce atât Republicii Moldova, cât şi României. În acelaşi timp însă, numeroase companii româneşti listate, din multiple domenii de activitate, au o prezenţă notabilă în Republica Moldova”, a mai spus Leonardo Badea.

 

Sursă: Forbes România

Editor: Alexandra Băncilă


 

Comentariile sunt închise