Crescătorii de vaci, pe marginea prăpastiei

Crescători de vaci se afă într-un moment de mare cumpănă, iar, din păcate, nici sprijinul autorităților nu este pe măsura așteptărilor și, mai ales, nevoilor lor.

Fermierii spun că s-au săturat să tot ceară ajutor și nimeni să nu-i bage în seamă, mai ales în contextul actual, când importurile îi aduc la sapă de lemn.

Din nefericire, probleme sunt nu doar în zootehnie, ci în toate sectoarele agriculturii românești, iar exemplul cel mai bun este ceea ce se întâmplă în aceste zile legat de importurile de cereale și alte materii prime din Ucraina.

Autoritățile române pur și simplu nu fac nimic pe cont propriu, nu-și asumă nicio decizie, așa cum s-a întâmplat în cazul altor state, fără aprobare de la Bruxelles, de teamă ca nu cumva Comisia Europeană să taie din banii României, ori tocmai această atitudine i-o reproșează fermierii ministrului Agriculturii, Petre Daea.

‘’În ultimii doi ani umblu pe la minister și cam văd cum stau treburile, ne-am cam săturat noi, fermierii, să ne mai milogim, să ne cerem drepturile. Noi vrem doar această protecție pe care ar trebui să ne-o ofere statul ca și agricultor român, ca și zootehnist român, să ne protejeze puțin de ceea ce se întâmplă în jurul nostru, dar se pare că la noi situația este un pic mai dificilă.

Noi așteptăm ca Polonia, Ungaria, Slovacia și celelate țări să protejeze fermierul din România? …Cei care ne conduc dau din umeri sau respectă cu strictețe regulile de la Bruxelles să nu cumva să-i supere pe cei de la CE și să nu mai aloce bani statului român’’, a declarat pentru Ziarul Puterea Ionel Chirilă, un fermier cunoscut din județul Mureș care este și director executiv al Federației Crescătorilor de Bovine din România (FCBR).

Prezent la întâlnirea recentă dintre crescătorii de vaci, procesatori și retaileri cu premierul Nicolae Ciucă de la Palatul Victoria, Ionel Chirilă se declară profund dezamăgit de modul cum au decurs discuțiile. Iar cireașa de pe tort, până la urmă, fermierii nu s-au ales chiar cu nimic.

‘’Noi, cei care producem laptele (până și apa este mai scumpă) cu 1,7 lei/litru trebuie să ținem animalul minimum 2 ani și 7 luni până produce lapte, fără să existe vreun beneficiu de pe urma lui. Mai mult, laptele acela nu vine fără să furajez animalul, ori dacă facem un cost de producție la sânge, trebuie să-i punem și pe vecinii noștri să plătească ca să acoperim costurile de producție. Și ei vin și spun vă dăm acum 73 euro (acordul cadru temporar cu Ucraina) și după aceea mai vedem cum vă putem ajuta’’, afirmă fermierul.

Ceea ce vor crescătorii de vaci este un plan de susținere pe termen lung și nicidecum niște simple promisiuni de politician.


 

Comentariile sunt închise