Laptele: ieftinire voluntară, dar aproape deloc
Petre Daea a căutat în zadar laptele cu preț redus la raft
Ministrul Agriculturii Petre Daea susține că a fost, luni, într-un magazin să vadă dacă laptele românesc s-a ieftinit și, spre surprinderea lui, n-a descoperit decât un singur produs care să aibă un preț mai mic, care oricum era și înainte cel mai ieftin. O dovadă despre cum își respectă retailerii și procesatorii promisiunea de a reduce prețurile la raft cu 20% de la 1 mai.
Petre Daea a precizat că a observat doar la laptele cu grăsime de 1,5% o reducere de circa un leu. În rest, nimic, însă se gândește că poate este prea din scurt ca programul să fie aplicat.
În următoarele zile, Daea spune că va avea discuții cu reprezentanții Consiliului Concurenței, care trebuie să urmărească ce se întâmplă în piață. De altfel, aceștia au și recunoscut că implementarea acordului ar putea să mai dureze câteva zile, pentru că trebuie negociate contractele cu furnizorii, iar, pe de altă parte, este posibil să mai existe stocuri.
Oricum nu toți procesatorii au fost de acord să reducă prețul laptelui, motivul fiind că deja au micșorat prețurile de câteva luni.
Pe de altă parte, Consiliul Concurenţei anunța recent că toţi retailerii din România ar fi de acord să reducă, în mod voluntar, cu minimum 20%, preţul laptelui de provenienţă românească, de la 1 mai, urmând să negocieze cu fiecare procesator cu care colaborează. În realitate situația nu stă chiar așa.
„Pe parcursul lunii mai vom vedea reduceri substanţiale, la raft, ale preţurilor laptelui proaspăt, având în vedere că retailerii ne-au confirmat participarea la acordul voluntar. Posibil să dureze câteva zile până când această măsură se va aplica în toate magazinele, ţinând cont că trebuie renegociate contractele cu fiecare producător şi epuizate stocurile existente. Ne aşteptăm că, în cele şase luni, cât este valabil acordul, să crească consumul. În plus, prognozele economice indică faptul că inflaţia se va reduce, iar astfel nu vom mai înregistra creşteri atât de mari ale preţurilor alimentelor”, a declarat Bogdan Chiriţoiu, preşedintele autorităţii de concurenţă.
Acordul voluntar între retaileri şi procesatori pentru reducerea preţului pentru laptele proaspăt de consum a intrat în vigoare de la 1 mai, după cum s-a decis la întâlnirea cu premierul Nicolae Ciucă a reprezentanţilor fermierilor, procesatorilor din industria alimentară, Asociaţiei Marilor Reţele Comerciale din România şi Asociaţiei Companiilor de Distribuţie de Bunuri din România.
Reducerea de cel puţin 20% a preţului la raft se aplică laptelui de provenienţă românească, care costa peste 7 lei/litru, fără să fie inclus în vreo promoţie, urmând să împărtă între retaileri (minimum 10%) şi procesatori (minimum 10%).
FoodIntelForum a ajuns la cea de-a VI-a ediție, iar anul acesta se va desfășura în perioada 24-26 mai 2023, la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din București. Principalele dezbateri se vor concentra pe digitalizarea și asigurarea securității cibernetice precum și pe accesarea fondurilor în agribusiness, producția alimentară, producția de băuturi, retail și HoReCa.
Susțin cea de a VI-a ediție FoodIntelForum:
Sponsorul Platinum – SmartHomeDevelopment,
Sponsorul Silver – Profi,
Partenerii: Biriș-Goran Legal + Tax, Auchan, GEI Consultanță specializată, Agricloud, Goodwill Consulting, Mirdatod Lactate de Ibănești, VBR Labs, Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din București, Academia de Studii Economice din București (ASE), Academia de Studii Agricole și Silvicei „Gheorghe-Ionescu Șișești”, HORA.
Partenerii media: FoodBiz, Agrostandard, Economistul, Lumea Banilor, #România Funcționează și Money.ro.
Se fac pregătiri intense și pentru cea de a VI-a ediție a BucharestFoodSummit care va avea loc în luna octombrie acestui an. Summit-ul va fi însoțit de o expoziție extraordinară de produse ale centrelor de cercetare aflate sub cupola A.S.A.S., precum și o expoziție de produse tradiționale românești.
În același timp, TimișoaraFoodSummit și BanatBusinessSummit se pregătesc să pună Banatul și Timișoara pe harta centrelor de business importante ale României.
Comentariile sunt închise