Principalele tendințe în agribusiness în 2023 (Partea a 7-a)

Alte posibile măsuri

Alte măsuri de întărire a piețelor financiare agricole ce pot fi studiate sunt: sprijin pentru ca instituțiile financiare care acordă credite în agribusiness să aibă acces la finanțări pe termen lung, să-și digitalizeze serviciile, să gestioneze riscurile agricole și să-și construiască clase de active agricole.

La rândul lor, instituțiile financiare publice trebuie adaptate pentru a le construi și dezvolta capacitatea de creditare și a valorifica companiile Fintech și platformele digitale pentru a spori finanțările către agribusiness.

Multe țări au introdus programe speciale și practici pentru cooperativele financiare pornind de la importanța acestora ca furnizori de servicii financiare pentru fermierii mici și firmele agricole micro, mici și mijlocii.

O foarte mare atenție este acordată produselor financiare inovative. Pot fi gândite și perfecționate și adaptate o gama largă de instrumente financiare: finanțarea lanțului de valoare, scoring inovativ pentru credite bazat pe elementele de specificitate din agribusiness, scheme de creditare parțială, platforme agricole digitale, soluții specifice pieței de capital (emiterea de obligațiuni pentru furnizorii de servicii financiare în agribusiness, fonduri de investiții în agricultură).

Pot fi luate în considerare și: finanțarea digitală, platforme de e-Commerce și plăți pentru a îmbunătăți accesul la finanțări și a reduce costurile tranzacțiilor pentru fermierii mici si firmele micro, mici și mijlocii.

Nu în ultimul rând, pot fi menționate și măsurile și acțiunile de îndepărtare a obstacolelor din calea finanțărilor în agribusiness. Este vorba despre accesul la piețe pentru produsele agricole, inclusive cele tradiționale, lipsa instituțiilor financiare de proximitate și rezolvarea problemelor legate de cadastru, toate cu impact serios asupra finanțărilor.

 

PARTEA I – Anul tehnologiilor noi în agribusiness și al finanțării acestora

PARTEA II – Principalele tendințe din agribusiness în 2023 (2)

PARTEA III – Principalele tendințe în agribusiness în 2023 (3)

PARTEA IV – Principalele tendințe în agribusiness în 2023 (4)

PARTEA V – Principalele tendințe în agribusiness în 2023 (5)

PARTEA VI – Principalele tendințe în agribusiness în 2023 (6)

Autor: Leontin Dinulescu


FoodIntelForum a ajuns la cea de-a VI-a ediție, iar anul acesta se va desfășura în perioada 24-26 mai 2023, la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din București. Principalele dezbateri se vor concentra pe digitalizarea și asigurarea securității cibernetice precum și pe accesarea fondurilor în agribusiness, producția alimentară, producția de băuturi, retail și HoReCa.

Susțin cea de a VI-a ediție FoodIntelForum:

Sponsorul Platinum – SmartHomeDevelopment,

Sponsorul Silver – Profi,

Partenerii: Biriș-Goran Legal + Tax, Auchan, GEI Consultanță specializată, Agricloud, Goodwill Consulting, Mirdatod Lactate de Ibănești, VBR Labs, Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din București, Academia de Studii Economice din București (ASE), Academia de Studii Agricole și Silvicei „Gheorghe-Ionescu Șișești”, HORA.

Partenerii media: FoodBiz, Agrostandard, Economistul, Lumea Banilor, #România Funcționează și Money.ro.

Se fac pregătiri intense și pentru cea de a VI-a ediție a BucharestFoodSummit care va avea loc în luna octombrie acestui an. Summit-ul va fi însoțit de o expoziție extraordinară de produse ale centrelor de cercetare aflate sub cupola A.S.A.S., precum și o expoziție de produse tradiționale românești.

În același timp, TimișoaraFoodSummit și BanatBusinessSummit se pregătesc să pună Banatul și Timișoara pe harta centrelor de business importante ale României.


 

Comentariile sunt închise