Principalele tendințe în agribusiness în 2023 (Partea a-6-a)
Finanțări pentru lupta împotriva schimbărilor climatice
Dacă fermierii fac eforturi să aibă acces la finanțare de la un sezon la altul, schimbările climatice și creșterea populației mondiale impun o condiție esențială: agricultura, ca sector, să aibă capacitatea, instrumentele și mai ales fondurile necesare să se adapteze la climatul în schimbare și la lipsa de resurse. Sunt absolut necesare investiții imense, care vor trebui direcționate către sectorul agroalimentar, nu doar un ajutor minor care abia să mențină acest sector la limita supraviețuirii.
Pe termen scurt finanțările pentru agricultura sustenabilă ar putea veni, în parte, și de la firmele private dornice să-și compenseze emisiile reziduale pentru a ajunge la zero net emisii de dioxid de carbon. Agricultura este extrem de bine înzestrată pentru a fi parte din ecosistemul de compensare a carbonului. Solul este cel mai mare rezervor de carbon după oceane, așa că, sechestrarea carbonului în pământul agricol prin fotosinteză este o modalitate foarte importantă de a lupta cu schimbările climatice. Din punct de vedere financiar, pre-finanțarea creditelor de carbon permite fermierilor să facă investiții pe termen lung mai degrabă, decât de la un sezon la altul, obținând astfel o sursă de venit suplimentară.
Ce se face (sau ce se poate face) pentru asigurarea finanțărilor în agribusiness?
Sistemele financiare, în cele mai multe țări din lume, nu sunt pregătite să finanțeze trecerea la industrii agroalimentare sustenabile. Băncile, instituțiile de micro-finanțare și investitorii instituționali au furnizat, de-a lungul anilor, resurse foarte modeste acestor sectoare. Creditele agricole și portofoliile de investiții de la ora actuală sunt nefiresc de scăzute comparativ cu ponderea agriculturii în PNB.
Finanțarea agribusiness-urilor ridică probleme deosebite pentru piețele financiare: costurile ridicate ale tranzacțiilor cu un număr mare de fermieri mici și întreprinderi micro, mici și medii de-a lungul lanțului valoric, evaluarea și gestionarea riscurilor, cerere efectivă limitată pentru finanțări, lipsa de experiența a instituțiilor financiare în a gestiona portofoliile de credite agricole.
Dacă adăugam și faptul că multe țări au introdus politici și instrumente neadecvate înțelegem mai bine de ce, adeseori, posibilitățile de a mobiliza capitaluri private sunt limitate.
Agri-business-ul a devenit o chestiune de supraviețuire a societății umane. Implicit și finanțarea acestui sector. Sunt numeroase studii care analizează posibilitățile aflate la dispoziție pentru a asigura această finanțare. Pentru a avea succes este nevoie de multe lucruri: elaborarea de strategii și instrumente pentru a atrage capitalul, transformându-le în piețe financiare agricole reziliente. Acestea vor putea asigura servicii financiare adecvate de-a lungul lanțurilor de valoare, fermierilor și firmelor micro, mici și mijlocii care activează în procesarea, comercializarea, ambalarea, depozitarea și transportul produselor agricole.
Abordarea este una complexă și acoperă mai multe aspecte din care mai importante sunt: studii diagnostic cu privire la starea finanțării agriculturii, planuri coerente de reformare a politicilor și reglementărilor pentru a crea un mediu stimulator pentru mobilizarea de resurse financiare pentru agricultură. Aici pot fi date exemple cum ar fi: cote de creditare, plafonarea ratelor dobânzilor, reglementările de expansiune a sucursalelor bancare, reglementările prudențiale cu impact asupra creditării agriculturii, cadrul de finanțare a certificatelor de depozit, certificate de creanțe agri-business etc.
PARTEA I – Anul tehnologiilor noi în agribusiness și al finanțării acestora
PARTEA II – Principalele tendințe din agribusiness în 2023 (2)
PARTEA III – Principalele tendințe în agribusiness în 2023 (3)
PARTEA IV – Principalele tendințe în agribusiness în 2023 (4)
PARTEA V – Principalele tendințe în agribusiness în 2023 (5)
Autor: Leontin Dinulescu

Comentariile sunt închise