De ce cruciada Italiei împotriva cărnii de cultură probabil nu va funcționa

Noul Minister al Suveranității Alimentare încearcă să se ridice la înălțimea numelui său interzicând alimentele cultivate în laborator pentru apărarea tradițiilor agricole ale Italiei. Dar cât de probabilă este o interdicție totală?

Italia tinde să devină prima țară din lume care interzice companiilor sale să producă carne cultivată în laborator, amenințând cu amenzi de până la 60.000 de euro.

La prezentarea proiectului de lege la Senat, ministrul Agriculturii și Suveranității Alimentare al țării, Francesco Lollobrigida, a declarat: „Dăunează micilor producători de alimente. Dăunează mediului. Standardizează obiceiurile alimentare. Studiile nu garantează că este sigur.”

Știe ministrul despre riscurile pentru sănătate?

El poate, însă majoritatea studiilor nu au progresat suficient pentru a spune dacă carnea preparată în laborator este 100% sigură. Răspunsul se schimbă și în funcție de ce parte a lumii ne uităm, dar răspunsul este în mare măsură favorabil ideii.

Singapore a devenit prima țară care a dat undă verde consumului uman de carne cultivată în 2020. Administrația SUA pentru Alimente și Medicamente a urmat în noiembrie 2022.

Și în UE? Agricultura pe bază de celule este încă în curs de cercetare, dar Autoritatea pentru Alimentație și Siguranță a blocului spune că este o „soluție promițătoare” pentru atingerea obiectivelor sale ambițioase de mediu.

În plus, UE a acordat deja companii precum BioTech Foods, Nutreco și Mosa Meat milioane de euro în fonduri de cercetare. Pe scurt, jumătate de „da”, în ciuda scepticismului multor europarlamentari italieni.

Vor avea de suferit fermierii locali din Italia?

Carnea cultivată în laborator nu se află încă pe rafturile supermarketurilor sau în meniurile restaurantelor, așa că nu știm cum va scădea în rândul consumatorilor. Și, oricum, italienii nu par foarte dornici să facă o încercare.

În ciuda dragostei țării pentru carne, un sondaj recent a constatat că 84% dintre respondenți au spus că nu vor încerca niciodată fripturile preparate în laborator.

Se pare că este suficient pentru a exclude riscurile pentru fermierii locali. Au făcut echipă cu Organizația Mondială a Fermierilor pentru a lansa o petiție globală împotriva cărnii cultivate sau, așa cum o numesc ei, „hrana Frankenstein”.

Se pare că are deja peste jumătate de milion de semnături și este susținut de multe autorități locale, în special în regiunile producătoare de carne.

Dăunează mediului?

Carnea cultivată funcționează cu bioreactoare – sau fermentatoare – care sunt vase construite pentru a „furniza un mediu eficient pentru ca enzimele sau celulele întregi să transforme substanțele biochimice în produse”.

Și da, au nevoie de „multă energie”, spune Bruno Cell, un start-up italian care cercetează carnea de cultură.

„Dacă acea energie nu provine din surse regenerabile, impactul asupra mediului poate fi mai mult sau mai puțin semnificativ”, au spus aceștia pentru Euronews.

Pe de altă parte, alimentele cultivate în laborator au nevoie de mult mai puțină apă și sol decât carnea tradițională, reducând emisiile de gaze cu efect de seră și reducând defrișările. Și elimină nevoia de a sacrifica animalele sau de a le crește în condiții de fermă intensivă.

Sursa: euronews

Editor: Irina Bogdan


Comentariile sunt închise