Polonia a ajuns la un acord cu UE privind importurile de cereale din Ucraina
Prim-ministrul Poloniei, Mateusz Morawiecki, a anunțat că s-a ajuns la un acord pentru a introduce interzicerea importurilor de grâu, porumb, rapiță, semințe de floarea soarelui și ulei de floarea soarelui în Polonia, Slovacia, Ungaria, România și Bulgaria, dar tranzitul fiind permis să continue.
O astfel de interdicție a UE este „fără precedent”, a remarcat Katarzyna Szymańska-Borginon, corespondentul la Bruxelles pentru radiodifuzorul RMF. Drept urmare, Polonia își va ridica propria interdicție unilaterală.
„Aceasta este o mare realizare pentru Polonia, care a fost țara lider în realizarea acestor soluții”, a spus Wojciechowski, citat de Polsat. „Este un succes și pentru alte țări afectate de situația de pe piața cerealelor și, cred, un succes pentru Uniunea Europeană.”
UE nu a putut „acționa preventiv”, a remarcat Wojciechowski. „Piața liberă este un principiu fundamental al UE, [și] a nu interveni în această piață cât mai mult timp posibil este și principiul UE… Acțiunile sunt posibile numai atunci când se confirmă tulburări grave ale pieței.”
Celelalte opt tipuri de produse agricole din Ucraina pe care Polonia le-a interzis anterior – inclusiv carne de pasăre, ouă, miere și lapte – vor fi investigate de Comisia Europeană pentru a stabili dacă destabilizează piața comună.
Între timp, comisia va pregăti un pachet de ajutor de 100 de milioane de euro, din care 40 de milioane de euro vor merge în Polonia.
Morawiecki a confirmat, de asemenea, că guvernul a „finalizat aranjamente cu Uniunea Europeană privind interzicerea importurilor de produse agricole”.
„Mă bucur că vocea noastră puternică – vocea a cinci țări, pentru că am construit o coaliție de țări care vorbesc cu o singură voce pe flancul estic al NATO – a fost auzită în UE”, a adăugat el, citat de site-ul de știri Wirtualna Polska.
Morawiecki a confirmat, de asemenea, că Polonia va depune o cerere pentru ca Comisia Europeană să examineze potențialele încălcări ale pieței referitoare la păsările de curte, ouăle și produsele lactate, relatează Agenția de presă poloneză (PAP).
Sursa: notesfrompoland
Editor: Irina Bogdan
FoodIntelForum a ajuns la cea de-a VI-a ediție, iar anul acesta se va desfășura în perioada 24-26 mai 2023, la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din București. Principalele dezbateri se vor concentra pe digitalizarea și asigurarea securității cibernetice precum și pe accesarea fondurilor în agribusiness, producția alimentară, producția de băuturi, retail și HoReCa.
Susțin cea de a VI-a ediție FoodIntelForum:
Sponsorul Platinum – SmartHomeDevelopment,
Sponsorul Silver – Profi,
Partenerii: Biriș-Goran Legal + Tax, Auchan, GEI Consultanță specializată, Agricloud, Goodwill Consulting, Mirdatod Lactate de Ibănești, VBR Labs, Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din București, Academia de Studii Economice din București (ASE), Academia de Studii Agricole și Silvicei „Gheorghe-Ionescu Șișești”, HORA.
Partenerii media: FoodBiz, Agrostandard, Economistul, Lumea Banilor, #România Funcționează și Money.ro.
Se fac pregătiri intense și pentru cea de a VI-a ediție a BucharestFoodSummit care va avea loc în luna octombrie acestui an. Summit-ul va fi însoțit de o expoziție extraordinară de produse ale centrelor de cercetare aflate sub cupola A.S.A.S., precum și o expoziție de produse tradiționale românești.
În același timp, TimișoaraFoodSummit și BanatBusinessSummit se pregătesc să pună Banatul și Timișoara pe harta centrelor de business importante ale României.
Comentariile sunt închise