Comisia Europeană oprește temporar importurile agricole din Ucraina

Fermierii europeni pot fi liniștiți. Comisia Europeană a adoptat ieri oprirea temporară a importurilor la anumite produse agricole din Ucraina. Măsura a intrat în vigoare din 2 mai 2023 și are ca scop reducerea blocajelor logistice din România, Bulgaria, Polonia, Ungaria și Slovacia.

Comisia Europeană oprește temporar importurile de grâu, porumb, semințe de rapiță și semințe de floarea soarelui. Scopul acestui blocaj are protejarea agriculturii din Bulgaria, Ungaria, Polonia, România și Slovacia și va fi valabil până pe 5 iunie 2023.

Ucraina va putea exporta în alte state membre din Uniunea Europeană, exceptând cele 5 țări de mai sus. Produsele din Ucraina vor putea tranzita prin cele 5 state membre doar prin intermediul unui regim vamal comun de tranzit sau pot fi redirecționate către o țară sau teritoriu din afara UE.

Aceasta măsură nu doar că răspunde la nevoile fermierilor din țările afectate de produsele importurilor din Ucraina dar și continuă să sprijine Ucraina. Măsura va fi completată cu sprijin financiar pentru fermierii din cele 5 state dar și cu metode suplimentare pentru a facilita tranzitul exporturilor ucrainene.

Tot în data de 2 mai, Comisia Europeană a decis să acorde un sprijin financiar pentru cele 5 țări afectate de importurile din Ucraina. Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Petre Daea, a obținut de la CE compensații în suma de 29.730.000 euro. Polonia va primi 39.330.000 euro, Ungaria 15.930.000, Bulgaria 9.770.000 iar Slovacia va primi 5.240.000 euro.

Sursă: Econmedia.ro

Editor: Alexandra Băncilă


FoodIntelForum a ajuns la cea de-a VI-a ediție, iar anul acesta se va desfășura în perioada 24-26 mai 2023, la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din București. Principalele dezbateri se vor concentra pe digitalizarea și asigurarea securității cibernetice precum și pe accesarea fondurilor în agribusiness, producția alimentară, producția de băuturi, retail și HoReCa.

Susțin cea de a VI-a ediție FoodIntelForum:

Sponsorul Platinum – SmartHomeDevelopment,

Sponsorul Silver – Profi,

Partenerii: Biriș-Goran Legal + Tax, Auchan, GEI Consultanță specializată, Agricloud, Goodwill Consulting, Mirdatod Lactate de Ibănești, VBR Labs, Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din București, Academia de Studii Economice din București (ASE), Academia de Studii Agricole și Silvicei „Gheorghe-Ionescu Șișești”, HORA.

Partenerii media: FoodBiz, Agrostandard, Economistul, Lumea Banilor, #România Funcționează și Money.ro.

Se fac pregătiri intense și pentru cea de a VI-a ediție a BucharestFoodSummit care va avea loc în luna octombrie acestui an. Summit-ul va fi însoțit de o expoziție extraordinară de produse ale centrelor de cercetare aflate sub cupola A.S.A.S., precum și o expoziție de produse tradiționale românești.

În același timp, TimișoaraFoodSummit și BanatBusinessSummit se pregătesc să pună Banatul și Timișoara pe harta centrelor de business importante ale României.


Comentariile sunt închise