Ucraina insistă că bunurile agricole sunt sigure

Bunurile agricole ucrainene sunt sigure și respectă standardele de siguranță ale UE, a subliniat ministrul adjunct al agriculturii ucrainean într-un interviu, chiar în momentul în care a fost încheiat un acord cu țările din prima linie a UE pentru a pune capăt interdicției importurilor agricole ucrainene.

Decizia unilaterală a țărilor din prima linie a UE de a opri importul de bunuri agricole ucrainene a venit după ce măsurile UE menite să crească importurile din țara devastată de război au înregistrat un aflux de produse, împingând prețurile în sus și pe fermierii din UE către marginea limitei.

Deși a fost încheiat un acord de principiu între Comisia Europeană și țările din prima linie pentru reluarea comerțului sâmbătă (29 aprilie), rămâne un semn de întrebare cu privire la modul în care vor fi gestionate preocupările cu privire la riscurile potențiale pentru sănătate pentru oameni, precum și pentru animale și plante.

Potrivit rapoartelor, 1.500 de tone de grâu importate din Ucraina în Slovacia s-au dovedit a conține clorpirifos, un pesticid interzis în UE încă din 2020, în ciuda faptului că nu era destinat pieței interne a UE, ci țărilor terțe.

De asemenea, Polonia a exprimat preocupări fitosanitare, subliniind că a făcut o serie de alerte prin Sistemul de alertă rapidă al UE pentru alimente și furaje (RASFF), conceput pentru a ține alte țări la curent cu potențialele riscuri viitoare.

Întrebat despre preocupări, Markiyan Dmytrasevych, ministrul adjunct al agriculturii al Ucrainei, a insistat că nu este nimic de care să vă faceți griji.

„Din 2016, când am semnat acordul de asociere, implementăm toate standardele de securitate ale UE”, a declarat el, adăugând că experiența de un an de liber schimb a țării a fost o „poveste de succes.”

„Mâncarea ucraineană are un standard bun de calitate și cantitatea de aport în UE ne dă de înțeles că această calitate este acceptabilă pentru UE și de consumatorii europeni”, a spus el, adăugând că „nu există astfel de preocupări cu privire la securitatea hranei ucrainene”.

Deși ministrul a recunoscut necesitatea dezvoltării în continuare a sistemului intern de siguranță alimentară al Ucrainei, a fost încrezător că acest lucru nu va reprezenta o problemă în viitor.

„Sunt sigur că acesta nu va fi un obstacol care să nu ne dea ocazia de a intra în UE”, a spus el.

Ministrul a subliniat importanța acestor exporturi agricole către UE, încercând să impresioneze prin mențiunea că sunt cheia pentru supraviețuirea sectorului agricol al Ucrainei.

Subliniind că sectorul agrar este una dintre „cele mai mari părți ale economiei ucrainene”, acesta a spus că este „crucial” să se ofere fermierilor ucraineni posibilitatea de a-și vinde marfa, mai ales pe măsură ce campaniile de semănat și recoltare se demarează.

Sursa: EUROACTIV

Editor: Irina Bogdan


FoodIntelForum a ajuns la cea de-a VI-a ediție, iar anul acesta se va desfășura în perioada 24-26 mai 2023, la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din București. Principalele dezbateri se vor concentra pe digitalizarea și asigurarea securității cibernetice precum și pe accesarea fondurilor în agribusiness, producția alimentară, producția de băuturi, retail și HoReCa.

Susțin cea de a VI-a ediție FoodIntelForum:

Sponsorul Platinum – SmartHomeDevelopment,

Sponsorul Silver – Profi,

Partenerii: Biriș-Goran Legal + Tax, Auchan, GEI Consultanță specializată, Agricloud, Goodwill Consulting, Mirdatod Lactate de Ibănești, VBR Labs, Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din București, Academia de Studii Economice din București (ASE), Academia de Studii Agricole și Silvicei „Gheorghe-Ionescu Șișești”, HORA.

Partenerii media: FoodBiz, Agrostandard, Economistul, Lumea Banilor, #România Funcționează și Money.ro.

Se fac pregătiri intense și pentru cea de a VI-a ediție a BucharestFoodSummit care va avea loc în luna octombrie acestui an. Summit-ul va fi însoțit de o expoziție extraordinară de produse ale centrelor de cercetare aflate sub cupola A.S.A.S., precum și o expoziție de produse tradiționale românești.

În același timp, TimișoaraFoodSummit și BanatBusinessSummit se pregătesc să pună Banatul și Timișoara pe harta centrelor de business importante ale României.


Comentariile sunt închise