Principalele tendințe în agribusiness în 2023 (partea a 8-a)

4. Accentuarea transparenței și vizibilității în lanțurile de aprovizionare.

Există deja un interes evident pentru vizibilitate și transparență în sistemele alimentare globale, ceea ce înseamnă combinarea expertizei din mai multe domenii: datele, aplicațiile digitale, GIS (geographic information system), științele agricole, agronomie, modelele IA si Învățare Automatizata, datele meteo, Blockchain, IoT și drone (pentru a menționa doar câteva), toate pentru a asigura o mai buna vizibilitate și informații despre ciclul de viață din producția agro-alimentară.

Nevoia de transparentă capătă o importanța tot mai mare si va continua și în 2023. Intr-o lume cu lanțuri de aprovizionare globale, transparența este mai necesara ca oricând, mai ales în sectoare cum este agricultura și producția alimentară, unde trasabilitatea și siguranța sunt atât de importante și din punct de vedere economic. Transparența permite optimizarea lanțurilor de aprovizionare, concurență și inovare în forme diferite:

Impunerea colaborării. Provocările cu care se confruntă agricultura și industria alimentară impun o colaborare mai amplă. Creșterea populației, resursele de apă și resurse limitate, schimbările climatice etc. toate sunt probleme care impun nevoia unor metode de producție a alimentelor și de optimizare a lanțurilor de aprovizionare mai sustenabile, care în fapt sunt posibile doar prin colaborare. Transparența este la acest punct un instrument esențial pentru firme de a face fata provocărilor împreună.

Reducerea costurilor. Transparența poate ajuta și la detectarea ineficiențelor și la optimizarea proceselor în lanțurile de aprovizionare cu efecte benefice asupra productivității, identificarea celor mai buni furnizori, creșterea eficienței achizițiilor, reducerea costurilor de business, generând beneficii economice și îmbunătățind competitivitatea. Din punctul de vedere al consumatorilor transparența este și un factor de construire a loialității de brand.

Permite facilitarea ideilor inovative. Transparența generează încredere atât cu colaboratorii externi cat și intern.

Fermierii adoptă tot mai mult abordarea “au naturel” cu utilizarea minimului necesar de îngrășăminte chimice, managementul “verde” al apei și rotația activă a culturilor. Ei sunt încurajați să planteze o gamă diferită de produse pentru a alimenta nutrienți diferiți în sol.

De ce este solul atât de important în 2023? Pentru că consumatorii cer și au nevoie de tot mai multă transparență. Mai ales în culturile de plante, unde produsele sunt verificate pentru cazuri de utilizare de ingrediente procesate. Este recomandat ca fermierii să ia în considerare agricultura regenerativă atât din punct de vedere al business-ului cât și al sustenabilității.

Creșterea transparenței în sistemele alimentare poate fi făcută doar utilizând combinații de noi tehnologii, Blockchain având un rol foarte important. Acestea vor include sisteme de hărți cu informații geografice, modele de inteligență artificială, baze de date meteo, drone si altele asemenea.

PARTEA I – Anul tehnologiilor noi în agribusiness și al finanțării acestora

PARTEA II – Principalele tendințe din agribusiness în 2023 (2)

PARTEA III – Principalele tendințe în agribusiness în 2023 (3)

PARTEA IV – Principalele tendințe în agribusiness în 2023 (4)

PARTEA V – Principalele tendințe în agribusiness în 2023 (5)

PARTEA VI – Principalele tendințe în agribusiness în 2023 (6)

PARTEA VII – Principalele tendințe în agribusiness în 2023 (7)

Autor: Leontin Dinulescu


FoodIntelForum a ajuns la cea de-a VI-a ediție, iar anul acesta se va desfășura în perioada 24-26 mai 2023, la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din București. Principalele dezbateri se vor concentra pe digitalizarea și asigurarea securității cibernetice precum și pe accesarea fondurilor în agribusiness, producția alimentară, producția de băuturi, retail și HoReCa.

Susțin cea de a VI-a ediție FoodIntelForum:

Sponsorul Platinum – SmartHomeDevelopment,

Sponsorul Silver – Profi,

Partenerii: Biriș-Goran Legal + Tax, Auchan, GEI Consultanță specializată, Agricloud, Goodwill Consulting, Mirdatod Lactate de Ibănești, VBR Labs, Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din București, Academia de Studii Economice din București (ASE), Academia de Studii Agricole și Silvicei „Gheorghe-Ionescu Șișești”, HORA.

Partenerii media: FoodBiz, Agrostandard, Economistul, Lumea Banilor, #România Funcționează și Money.ro.

Se fac pregătiri intense și pentru cea de a VI-a ediție a BucharestFoodSummit care va avea loc în luna octombrie acestui an. Summit-ul va fi însoțit de o expoziție extraordinară de produse ale centrelor de cercetare aflate sub cupola A.S.A.S., precum și o expoziție de produse tradiționale românești.

În același timp, TimișoaraFoodSummit și BanatBusinessSummit se pregătesc să pună Banatul și Timișoara pe harta centrelor de business importante ale României.


 

Comentariile sunt închise