BCE: Inflația va începe să scadă în sectorul agroalimentar în semestrul doi 2023

Francois Villeroy de Galhau, membru al Consiliului Guvernatorilor Băncii Centrale Europene, a anunțat că inflația va începe să scadă în semestrul doi din 2023, odată cu declinul prețurilor la recolte. Potrivit Reuters, BCE va reuși să aducă inflația la aproximativ 2% până în 2025, așa cum a asigurat oficialul francez.

În prezent, analiștii se așteaptă ca BCE să majoreze dobânzile pentru a șaptea oară, într-un efort de a controla inflația. Surse anonime au declarat pentru Reuters că oficialii BCE ar favoriza o majorare a dobânzii cu 25 de puncte de bază la reuniunea din 4 mai.

Potrivit raportului anual adresat președintelui francez Emmanuel Macron, Villeroy consideră că este justificat să se înăsprească politica monetară a BCE, deoarece nu există semne că presiunile asupra inflației se diminuează.

Președintele BCE, Christine Lagarde, a apreciat recent că inflația în zona euro este prea ridicată și că politica monetară a băncii trebuie să se concentreze pe readucerea acesteia spre ținta de 2%.

Politica noastră monetară trebuie evident să pună în practică toate instrumentele pentru a readuce inflația la ținte pe termen mediu de 2%. Acest exercițiu se află în desfășurare. Am utilizat deja majoritatea instrumentelor, mai avem puține de făcut”, a declarat seful BCE.

Cele mai recente date Eurostat arată că rata anuală a inflației în zona euro a scăzut de la 8,5% în februarie, până la 6,9% în martie. Cu toate acestea, inflația de bază (adică ceea ce rămâne după ce sunt eliminate prețurile pentru bunuri volatile, cum ar fi energia și alimentele) a continuat să crească până la 7,5% în martie, de la 7,4% în februarie. Un alt indicator care exclude și prețurile la țigări și alcool a crescut la 5,7% în martie, de la 5,6% în februarie.

Potrivit celor mai recente prognoze ale BCE, rata inflației în zona euro ar urma să fie de 6,3% în 2023 și de 3,4% în 2024.

Inflația înseamnă o creștere generală a prețurilor pentru bunurile și serviciile oferite în economie. În timp ce unii analiști cred că inflația poate fi un semn al creșterii economice, o inflație prea mare poate avea efecte negative asupra economiei, inclusiv creșterea costurilor pentru consumatori și reducerea puterii de cumpărare a monedei naționale. BCE monitorizează inflația și ia măsuri pentru a controla evoluția acesteia, prin stabilirea dobânzilor sau prin alte politici monetare.

Sursă: Forbes

Editor: Daniel Goci


FoodIntelForum a ajuns la cea de-a VI-a ediție, iar anul acesta se va desfășura în perioada 24-26 mai 2023, la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din București. Principalele dezbateri se vor concentra pe digitalizarea și asigurarea securității cibernetice precum și pe accesarea fondurilor în agribusiness, producția alimentară, producția de băuturi, retail și HoReCa.

Susțin cea de a VI-a ediție FoodIntelForum:

Sponsorul Platinum – SmartHomeDevelopment,

Sponsorul Silver – Profi,

Partenerii: Biriș-Goran Legal + Tax, Auchan, GEI Consultanță specializată, Agricloud, Goodwill Consulting, Mirdatod Lactate de Ibănești, VBR Labs, Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din București, Academia de Studii Economice din București (ASE), Academia de Studii Agricole și Silvicei „Gheorghe-Ionescu Șișești”, HORA.

Partenerii media: FoodBiz, Agrostandard, Economistul, Lumea Banilor, #România Funcționează și Money.ro.

Se fac pregătiri intense și pentru cea de a VI-a ediție a BucharestFoodSummit care va avea loc în luna octombrie acestui an. Summit-ul va fi însoțit de o expoziție extraordinară de produse ale centrelor de cercetare aflate sub cupola A.S.A.S., precum și o expoziție de produse tradiționale românești.

În același timp, TimișoaraFoodSummit și BanatBusinessSummit se pregătesc să pună Banatul și Timișoara pe harta centrelor de business importante ale României.


 

Comentariile sunt închise